BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Fiscul nu iarta nici pe timp de criza 24/04/2009
Seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, a declarat ca nu are de gand sa ia in considerare posibilitatea esalonarii, scutirii sau a amanarii platilor contributiilor sociale si a impozitelor nici pentru companiile de stat, nici pentru cele private.
„Singura facilitate pe care sunt de acord sa o oferim agentilor economici, in urmatoarea perioada, este sa le lasam lor initiativa sa directioneze platile catre bugetele administrate de ANAF pe tipul de impozit pe care vor sa-l plateasca”, ne-a spus Blejnar.
Printr-un act normativ, contul unic in care sunt virate, in prezent, toate taxele si impozitele va fi suspendat pana la sfarsitul acestui an. Dupa o analiza a impactului acestei decizii, Fiscul va hotari daca se va proceda la fel si in 2010.
Cum este fraudat statul
Conform spuselor sefului Fiscului, cele mai mari pierderi la bugetul de stat sunt generate de firmele care nu-si platesc TVA si impozitele de pe urma tranzactiilor comerciale facute in spatiul comunitar. „Exista adevarate retele specializate in evazionarea TVA”, declara presedintele ANAF. Pentru a le descoperi, cate doi comisari ai Garzii Financiare verifica permanent actele marfurilor care intra in tara prin punctele vamale de la frontiera cu UE. Conform lui Sorin Blejnar, sunt trei modalitati principale prin care firmele fug de la plata TVA de 19% din valoarea produselor vandute unei firme din Romania. Una este „furtul” Codului Fiscal al companiilor corecte, care sunt trecute in documente ca destinatare ale marfurilor. Alta e achizitia de catre o societate inactiva. Cele mai mari daune le provoaca insa firmele-fantoma, infiintate numai pentru doua-trei luni care dispar in momentul cand trebuie sasi plateasca darile.
Printre exemplele sefului Fiscului se numara Grand Unic Bucuresti, care a fraudat statul de 9,6 milioane de lei trecand produsele agricole din Ungaria prin firme conexe de la noi si din statul vecin. Alt exemplu este firma Bosfor, care a organizat 233 de transporturi in 55 de zile, dupa care nu a mai putut fi gasita, prejudiciind statul cu 11 milioane de lei.
Circa 300 de sesizari penale
Conform lui Sorin Blejnar, in primul trimestru din 2009 au fost monitorizate peste 17.200 de transporturi cu achizitii din statele UE, derulate de circa 4.000 de firme. Aproape 500 dintre ele au fost date in consemn la frontiera, dintre care 353 de firme-fantoma si 126 care „nu recunosc tranzactia”. Au fost intocmite 281 de sesizari penale pentru evaziune fiscala, prejudiciul estimat depasind 276 de milioane de lei.
Pe timp de criza, presedintele ANAF intentioneaza sa organizeze controale mai riguroase „in zonele fierbinti”, care sunt, in special, tranzactiile intracomunitare si produsele accizabile.