BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Recesiunea si impozitul forfetar ii imping pe micii patroni sa-si vanda afacerile la preturi de nimic 22/04/2009
Chiar cu riscul de a nu-si recupera decat o parte din investitie, afectati de criza financiara si cu gandul la impozitul forfetar, tot mai multi intreprinzatori romani sunt gata sa renunte la afacerile lor. In ultima perioada, numarul anunturilor in ceea ce priveste vanzarea de societati a crescut foarte mult, cel mai adesea fiind scoase la vanzare standuri din cadrul unor complexuri comerciale, restaurante, cluburi si discoteci. Acestea din urma sunt obligate, de la 1 mai, sa plateasca statului 5% din venituri, cu titlu de impozit. Restul firmelor sunt nevoite, in cazul in care inregistreaza pierderi, sa achite dari in functie de cifra de afaceri.
Mediul de afaceri se va cerne, ca urmare a crizei si a masurilor fiscale luate de guvern in vederea cresterii incasarilor bugetare. Multe afaceri mici vor fi lichidate, pentru ca patronii nu vor putea face profit si nici nu vor reusi sa achite impozitul minim stabilit de Ministerul Finantelor, sustin consultantii.
Deja unele schimbari se observa in piata, multi intreprinzatori scotandu-si la vanzare societatile comerciale. “Predau discoteca complet utilata”, este mesajul unui patron din Valcea. Pretul este mult mai mic decat investitia, ne-a declarat proprietarul, care admite ca motivul il reprezinta criza financiara, dar nu doreste sa intre in detalii. In acelasi timp, un brasovean care detine un stand intr-un complex comercial il vinde cu 1.500 euro, dupa ce a platit pentru acesta, in urma cu 2 ani, suma de 9.000 de euro. “Nu se mai vinde nimic. Am magazinul de doi ani, dar ca in ultimele trei luni nu a mers niciodata mai rau. Am incercat sa-l dau cu 5.000 euro, dar nimeni n-a fost interesat. Asa am scazut pretul la 1.500”, ne-a precizat Laurentiu din Brasov. Sunt doar cateva exemple, dar site-urile de profil abunda anunturi de afaceri. Sunt mai multe alternative pentru cei care vor sa-si inchida afacerea: s-o vanda, s-o lichideze sau s-o suspende. Singura care le aduce un castig, dar nu neaparat cel asteptat, este s-o vanda. Trebuie sa ia totusi in calcul ca nu este o conjunctura avantajoasa, iar pretul obtinut este mult mai mic. Spre exemplu, un client bucurestean care lucreaza in domeniul prestari servicii a primit anul trecut o oferta de 3 milioane pentru a-si vinde afacerea. Acum se gandeste cum era sa fi acceptat”, ne-a declarat Luminita Ristea, consultant financiar. In opinia acesteia, nu toti care vor vinde vor fi castigati, ci doar cei care au lichiditati si vor reusi sa-si consolideze afacerea achizitionand la preturi “de criza” alte societati din piata. Ristea sustine ca din toamna vom asista la restructurari masive in sectorul afacerilor.
S-au inmultit falimentele
Pe de alta parte, inrautatirea climatului economic a crescut si numarul falimentelor. In primul trimestru al acestui an, numarul dosarelor noi de insolventa a crescut cu 50% fata de perioada similara din 2008, ajungand la aproximativ 5.000, iar pana la sfarsitul anului ar putea depasi 20.000, sustin reprezentantii Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), citati de NewsIn. Totodata, la sfarsitul anului 2008, dosarele de faliment si lichidare aflate pe rol s-au inmultit cu 35,86%, respectiv cu 21,66%, fata de cele inregistrate in 2007. In acelasi timp, numarul dosarelor de reorganizare a scazut cu 17,52%. Astfel, din cele 30.289 de dosare de insolventa aflate pe rolul instantelor de judecata la data de 31 decembrie 2008, 13.258 erau dosare de faliment (fata de 9.758, la finele anului 2007), 13.865 erau dosare de lichidare (comparativ cu 11.396, in 2007) si numai 405 erau dosare de reorganizare (fata de 491, in 2007), potrivit UNPIR.
Modificarile aduse Codului Fiscal s-au dovedit a fi inutile
Analistii economici sunt de parere ca rescrierea si republicarea legislatiei fiscale nu vor pune capat obiceiului Guvernului de a omodifica si completa de la o zi la alta.
Dupa ce a fost publicat prima data, la finele lui 2003, Codul Fiscal a fost modificat de peste 30 de ori in cinci ani. Chiar in ultima luna au fost publicate doua din cele 34 de acte – ordonante, majoritatea dintre ele de urgenta, hotarari, legi, norme – care modifica, abroga, sau completeaza articole ale legii fiscale. Este vorba despre ordonanta de urgenta din 25 martie, care a devansat termenul de majorare a accizelor pentru tigari si alcool si cea din 14 aprilie, care intituie impozitul minim pe afacerile companiilor.