BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Este oficial: deficitul bugetar al tarii noastre a atins un nivel de 1,56 procente 16/04/2009
Totul a devenit oficial: dupa primele trei luni ale acestui an, deficitul bugetar al Romaniei a ajuns la un nivel de 1,56% din Produsul Intern Brut pe fondul unor celtuieli in crestere cu 14,2% si al unor venituri diminuate cu 6,2%. Dupa cum a declarat, ieri, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, nivelurile exprimate au fost comparate cu cele din perioada similara a anului trecut. In mod cert, statul a cheltuit mai mult decat a incasat, diferenta inregistrata fiind de 8,29 miliarde de lei, la o cifra a cheltuielilor de 46 miliarde de lei.
Eugen Radulescu, director in cadrul Bancii Nationale a Romaniei, remarca situatia foarte grea in care se gaseste Ministerul Finantelor Publice (MFP) in aceste conditii. „In mod normal, in primul trimestru al anului, se inregistreaza excedent bugetar, pentru ca inca nu s-au aprobat cheltuielile, in timp ce veniturile continua sa vina la buget“, a declarat pentru Gandul Eugen Radulescu, care a precizat ca aceasta este parerea sa si nu reprezinta pozitia oficiala a bancii centrale. Cu alte cuvinte, un deficit bugetar anual de 1,56% din PIB in primul trimestru inseamna o marja foarte mica de manevra pentru MFP. „Ministrul de Finante va trebui sa scoata bani din piatra seaca“, adauga Radulescu.
Consumul populatiei si profitul firmelor, in scadere
Practic, situatia cu care se confrunta Finantele este rezultatul restrangerii activitatii din economie si al reducerii consumului, inceputa la finele anului trecut. Astfel, firmele au inregistrat cifre de afaceri din ce in ce mai mici, acesta fiind principalul motiv pentru reducerea veniturilor in economie in primul trimestru, dupa cum a subliniat ministrul Pogea. In cifre, veniturile colectate din impozitul pe profit au scazut cu 13,8%, respectiv 339 milioane lei, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Totodata, diminuarea consumului are un corespondent in scaderea veniturilor colectate din taxa pe valoarea adaugata cu 16,9%, respectiv 1,7 miliarde lei. Toate acestea, in timp ce cheltuielile de personal au crescut cu 13,5%, la 12,6 miliarde lei, cheltuielile cu bunuri si servicii au avansat cu 11,9%, iar cele cu dobanzile au urcat cu 86,2%.
Intre timp, Guvernul a aprobat rectificarea bugetara, noul curs de schimb luat in calcul fiind de 4,3 lei/euro, la o inflatie medie de 5,8%. Initial, bugetul de stat a fost fundamentat pe un curs mediu de 4 lei/euro si o inflatie medie de 5%. Economistii sustin ca un curs mai ridicat nu va influenta cresterea economica, noul nivel fiind o aliniere la noii parametri macroeconomici.