BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Patronatele vor sa atace in justitie impozitul forfetar 16/04/2009
Reprezentantii patronatelor s-au ambitionat si s-au hotarat sa se pregateasca de un drum lung, in care vor sa atace in justitie impozitul forfetar. Ce anume invoca Alianta Confederatiilor Patronale? Presedintele Consiliului National al IMM-urilor, Ovidiu Nicolescu, cel care a venit cu propunerea, a spus ca, in primul rand, actul normativ nu a urmat procedurile legale: discutia in Comisia de Dialog Social a Ministerului Finantelor, urmata de o dezbatere finalizata cu avizul Consiliului Economic si Social, dupa care sa fie aprobata de Guvern.
„A fost un simulacru al CES”, acuza Nicolescu. In al doilea rand, „nu a fost facuta o analiza de impact. S-a spus ca masura va aduce la buget peste 350 de milioane de lei, insa nu se spune nimic despre faptul ca se vor pierde 600-700 de milioane de lei din cauza ajutoarelor de somaj si a pierderilor de TVA”, explica reprezentantul patronatelor.
Drumul legal
Conform spuselor avocatului Dinu Petre, partener la Cunescu Balaciu&Asociatii, singura autoritate care poate cenzura din punct de vedere constitutional ordonanta de urgenta prin care a fost introdus impozitul forfetar este Curtea Constitutionala.
„O persoana care se considera vatamata prin prevederile unei ordonante a guvernului trebuie sa sesizeze instanta de contencios administrativ cu cerere de chemare in judecata (...) si cu exceptia de neconstitutionalitate a unor prevederi din ordonanta de urgenta sau chiar a ordonantei insesi”, explica avocatul. Astfel, patronatele pot cere despagubiri pentru prejudiciile cauzate prin ordonanta si emiterea unui nou act administrativ. Daca instanta de contencios administrativ apreciaza ca exceptia poate fi admisa, sesizeaza Curtea Constitutionala si suspenda cazul, precizeaza avocatul.
„Dupa pronuntarea Curtii Constitutionale, instanta de contencios administrativ repune cauza pe rol si da termen, cu citarea partilor. Daca ordonanta sau o dispozitie a acesteia a fost declarata neconstitutionala, instanta solutioneaza fondul cauzei. In caz contrar, actiunea se respinge ca inadmisibila”, spune acesta.
Noua taxa secera firmele
Impozitul minim, introdus recent de exe cutiv, va micsora numarul firmelor roma nesti. Reprezentantii companiei
interna tionale de audit si consultanta fiscala Nexia considera ca noul bir le va determina pe unele firme sa inchida taraba, iar pe altele sa-si mute resedinta fiscala in tari mai „primitoare”, cum ar fi Bulgaria sau Cipru. In plus, o parte din companii vor prefera sa fuzioneze cu societati din acelasi domeniu, pentru a reduce
costurile, iar multe firme mici vor deveni persoane fizice autorizate (PFA). Luminita Ristea, managing partner al Nexia International, a estimat, ieri, ca peste 20% dintre microintreprinderi, respectiv circa 100.000, se vor transforma in PFA, care nu sunt obligate sa plateasca impozitul forfetar.