BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Ungaria si Franta au adoptat, si ele, impozitul forfetar 06/04/2009
Anumiti oficiali guvernamentali sustin ca introducerea impozitului forfetar este necesara din cauza faptului ca peste o treime din numarul firmelor romanesti declara pierderi, in conditiile unei cifre de afaceri ridicate, iar statul nu trebuie sa permita un comportament de tip “free rider”, in care acestea obtin un beneficiu fara plata. Acestia sunt ca impozite minime pentru companii sunt percepute si in alte state europene, precum Franta si Ungaria.
Conform unui document guvernamental citat de Mediafax, analizele efectuate de Ministerul Finantelor au scos la iveala faptul ca numarul firmelor care au declarat pierderi in 2007 a fost de 242.106, reprezentand 39,2% din numarul total al societatilor inregistrate, in conditiile in care cifra de afaceri cumulata a acestora a depasit 134 miliarde de lei.
„Avand in vedere volatilitatea ridicata a bazei de impozitare pentru impozitul pe profit, este nevoie de o serie de masuri de limitare, care sa asigure un sistem fiscal echitabil si corect pentru toata lumea", se arata in document.
Guvernul apreciaza ca introducerea sistemului de impozit minim va avea ca efect largirea bazei impozabile, incluzand si companiile care inregistreaza pierderi pentru mai multi ani consecutiv.
Documentul prezinta si sistemele aplicate de tarile europene care au apelat la reglementari fiscale similare. Astfel, Franta aplica un impozit forfetar anual platit de toate firmele, scutite fiind doar companiile nou-infiintate cu un capital care consta in proportie de peste 50% din aporturi in numerar (pentru primii trei ani de activitate), precum si organizatiile non-profit. Impozitul forfetar anual este platit indiferent daca firmele obtin profit sau inregistreaza pierderi si este calculat in suma fixa in functie de cifra de afaceri anuala. Ungaria aplica un impozit minim alternativ care presupune compararea bazei impozabile, determinata potrivit regulii generale pentru impozitul pe companii, cu o baza minima impozabila constand in diferenta dintre veniturile totale si costul bunurilor vandute sau al serviciilor prestate la care se aplica o cota de 2%.
In Romania, hotelurile, restaurantele, firmele imobiliare si din comert, precum si alte categorii vor plati un impozit anual pe profit de 0,5% din veniturile inregistrate, in cazul in care suma datorata statului nu depaseste aceasta cota, dar nu mai putin de 6.500 de lei, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta.