BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Isarescu declara: tara noastra avea nevoie de conditiile ce au fost impuse de FMI 02/04/2009
La finele intalnirii avute cu membrii Birourilor Permanente ale celor doua camere, intalnire dedicata situatiei economiec din tara, guvernatorul a Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat ca avem nevoie de banii de la FMI “ pentru a compensa generozitatea mai scazuta a capitalului privat catre Romania”. „Acest aranjament este nu numai necesar pentru actuala perioada, dar si unul bun. Convingerea mea este ca prevederile acordului cu FMI sunt cele de care avea nevoie Romania“, a declarat Isarescu.
In felul acesta, pe baza acestor resurse, se va continua cresterea economica si se va asigura macrostabilitatea tarii, a mai adaugat Isarescu. Infuzia de bani nu va ajunge insa in economie, asa cum se afirma oficial, este de parere analistul economic Ilie Serbanescu, fiind destinata de fapt bancilor.
„Aproape 13 miliarde de euro reprezinta sumele pe care bancile comerciale le au blocate la banca centrala in contul rezervelor minime obligatorii si tot atat este si imprumutul de la FMI. Nu am niciun dubiu ca acesti bani vor lua treptat calea strainatatii, pe masura ce si rezervele vor fi reduse gradual“, a declarat Ilie Serbanescu. Cat despre stabilitatea cursului de schimb pe termen mediu, el crede ca imprumutul de 19,95 miliarde euro va fi suficient „pentru a tine leul".
Banii de la Fond, pentru deficitul bugetar
Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Economice din Senat, fost ministru al Finantelor, are insa alta parere despre destinatia banilor de la Fond. El crede ca acordul incheiat de Romania cu FMI are ca scop doar asigurarea unui imprumut pentru acoperirea deficitului bugetar, nefiind destinati mediului privat. „Nu exista niciun dubiu ca sectorul privat nu ar putea sa plateasca datoria externa de 24 miliarde de euro, care oricum nu are scadenta imediata“, a declarat senatorul liberal. Nici bancile comerciale nu au probleme de finantare, fiind intr-o situatie stabila. „Guvernul avea nevoie de sase miliarde de euro pentru a acoperi deficitul bugetar. Nu putea lua acesti bani decat daca exista acord cu FMI. Comisia Europeana a spus-o explicit“, a adaugat Vosganian.
Geoana recomanda vigilenta la creditare
Una peste alta, masura luata marti de BNR in asteptarea primei transe de la FMI – reducerea rezervelor minime obligatorii de la 40% la 0% la finantarile atrase in valuta cu scadenta de peste doi ani – este salutata de Mircea Geoana, presedintele Senatului.
„Acest pas sper ca fie confirmat de deciziile bancilor comerciale din Romania pe baza acordului negociat cu FMI si cu bancile mama care au sucursale in Romania“, a declarat el. Ilie Serbanescu comenteaza plastic: „Asa i-o fi spus licuriciul la telefon“. Presedintele Senatului este preocupat si de modul in care se va relua creditarea. Pentru a nu se reproduce conditiile care au dus la criza economica, el recomanda „o mai mare vigilenta“ din punctul de vedere al calitatii creditelor si al efectelor acestora asupra economiei si societatii.