BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Sistemul public de pensii din tara noastra se afla la un pas de prabusire 27/03/2009
Daca autoritatile nu iau masuri pentru a reechilibra situatia, sistemul public de pensii din tara noastra va ajunge sa se prabuseasca. La aceste rezultate s-a ajuns in urma analizelor recent efectuate de catre Comisia Europeana si de Banca Mondiala. O explicatie ar fi ca raportul dintre contributii si beneficii se deterioreaza constant, iar declinul demografic pune presiune tot mai mare pe buget.
Fondul Monetar International a atentionat deja ca numarul pensionarilor este mult mai mare in comparatie cu cel al salariatilor, iar ultimele analiza efectuate nu arata deloc bine.
"Asta nu inseamna neaparat ca pensionarilor li se vor micsora pensiile. Nu asta este propunerea noastra. Ceea ce propunem noi este sa schimbam parametrii, asa incat sa facem un sistem public de pensii rezistent in timp", a declarat Jeffrey Franks, reprezentant FMI.
In noiembrie anul trecut, seful statului anunta ca sistemul de pensii este deja la pamant. In acest moment, in Romania muncesc circa 6 milioane de oameni. Numarul de pensionari este aproape la fel de mare, aproximativ 5 milioane, iar pensia medie lunara este de 620 de lei.
Potrivit analizei facuta de Comisia Europeana, raportul cotizanti - pensionari a scazut de la 3,43 in 1990 la numai 0,79 in 2003. In plus, in 2007, doar 59% din populatia Romaniei avea un loc de munca, inferior mediei europene, de 65 la suta. Numarul pensionarilor a crescut si pentru ca multi au apelat la pensia anticipata, motiv pentru care varsta medie de pensionare a scazut.
Comisia Europeana a sugerat Romaniei sa ia urgent masuri pentru ca altfel, fondul de pensii de stat risca sa se prabuseasca. Guvernul a gasit cateva solutii. Prima se refera la cresterea varstei de pensionare. Din 2014, barbatii ar putea iesi la pensie la 65 de ani, iar femeile la 60 de ani. O alta masura luata in calcul este marirea stagiului minim de cotizare, de la 10 la 15 ani.