BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Masurile anticriza propuse de premierul Emil Boc nu par a fi atat de eficiente pe cat ar trebui 17/03/2009
Probabilitatea ca Guvernul sa isi tina promisiunea de a nu impozita profitul reinvestit, incepand cu 1 aprilie, este tot mai mica. Pentru a putea intra in vigoare la termenul promis, masura cea mai asteptata de oamenii de afaceri, din intregul set de solutii anticriza ale exefcutivului, trebuie prevazuta intr-un act normativ. Intentia pe care Ministerul Finantelor a anuntat-o era sa rescrie Codul Fiscal si sa-l publice in noua forma pana la sfarsitul acestei luni.
Legea spune insa ca, pana sa ajunga in Monitorul Oficial, proiectul noului Cod Fiscal trebuie postat pe site-ul MFP pentru a fi supus dezbaterii publice. Am trecut deja de jumatatea lunii, iar acest lucru nu s-a intamplat. Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), este de parere ca Finantele nu vor publica proiectul actului normativ pana cand nu se ajunge la o concluzie in discutiile cu Fondul Monetar International (FMI). In functie de rezultatul negocierilor, este posibil sa mai fie operate anumite modificari in textul legii, ne-a spus el.
Solutiile coalitiei PSD-PDL
Totodata, producatorii de tigari se arata nemultumiti de faptul ca, pana la aceasta data, guvernul nu i-a anuntat oficial care va fi structura accizei ce se va aplica de la 1 aprilie. Devansarea majorarii accizei este o alta masura anticriza sustinuta de executiv care nu a fost inca prevazuta in acte. Premierul Emil Boc a aratat ieri, intr- un discurs tinut in parlament, ca un premier aflat la finalul mandatului: pus pe retrospective si cuantificat efec tele guvernarii. „Guvernul are un plan anticriza.
El a fost inclus si adoptat odata cu bugetul pe 2009, completari urmand sa aiba loc pe masura evolutiei crizei”, a declarat Boc. Cu o criza economica in plin avant, guvernul isi pune speranta in agricultura, turism, energie si constructii, promitand sprijin pentru aceste sectoare. In plus, executivul a elaborat noi scheme de ajutoare de stat si garantii guvernamentale, crescand prefinantarea la 20% din valoarea proiectelor din fonduri europene.
ANTICRIZA OPOZITIEI
Tariceanu vrea TVA mai mic si cota unica de 15%
Guvernul s-a aruncat la picioarele FMI cautand un alibi pentru masurile economice severe pe care trebuie sa le adopte, a avertizat ieri seful liberalilor, Calin Popescu-Tariceanu. Fostul premier a atras atentia ca, atat timp cat actualii guvernanti se vor incapatana sa pastreze un deficit bugetar de doar 2%, ne asteapta doar recesiunea. Aflat in plina campanie pentru sefia propriului partid, Tariceanu a precizat ca liberalii si-au facut un plan anticriza propriu, pe care il vor supune votului parlamentului. Acest plan al fostului partid de guvernare presupune reduceri masive de taxe si contributii sociale: reducerea cotei unice cu un punct procentual, pana la 15%, reducerea taxei pe valoare adaugata de la 19% la 15%, precum si taierea contributiei la asigurarile sociale cu doua puncte procentuale.