BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Care au fost efectele crizei asupra economiei romanesti 05/03/2009
Conform datelor Institutului National de Statistica (INS), in anul 2008 economia tarii noastre a inregistrat o crestere de 7,1%, cu 1,1 puncte procentuale peste nivelul din 2007 dar sub estimarea Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) de 7,9%. Aceasta diferenta provine in mare parte din rezultatul slab inregistrat in ultimele trei luni ale anului trecut, cand economia a inregistrat o crestere 2,9%, fiind cel mai slab ritm de apreciere din ultimii noua ani.
Industria a fost victima principala a crizei economice, care a inregistrat o scadere de 7,7% fata de perioada similara din 2007, in timp ce activitatile imobiliare, financiare, inchirieri si servicii pentru intreprinderi au scazut si ele cu 1,5% fata de aceeasi perioada de referinta.
In timp ce industria a fost afectata de scaderea sau chiar anularea comenzilor pentru export sau pentru piata locala, consumul populatiei a scazut si el datorita veniturilor in scadere.
Ratele mai mari la banci la creditele luate in valuta, tendinta de economisire si inghetarea sau scaderea salariilor din mediul privat, daca nu chiar pierderea locului de munca, au determinat reducerea consumului final al gospodariilor populatiei cu 4,7%, cea mai mare scadere fiind in cazul serviciilor prestate populatiei, respectiv de 14,7%.
Scaderea consumului reflecta un standard de viata mai scazut
Simplu spus, scaderea consumului, in special la servicii, inseamna ca romanii au trait mai prost, cu un standard de viata mai scazut, in ultimele trei luni din 2008 fata de aceeasi perioada din anul precedent.
„Serviciile insotesc dinamica unui standard de viata. La categoria produse de consum este evident ca scaderile vor fi mai mici, pentru ca sunt lucruri la care nu poti renunta, cum ar fi mancarea. E normal ca ajustarea sa vina de pe sectorul de servicii. Adica romanii vor taia de acolo de unde se poate. Scaderea cresterii economice este evidenta. Au scazut vanzarile din magazine. Vor scadea serviciile turistice, se vor cumpara mai putine masini, prin leasing, de exemplu”, a declarat pentru Gandul Radu Craciun, director de investitii Euroke Pensii. Daca pentru anul trecut Romania se poate lauda cu o crestere economica mult peste media europeana, lucrurile stau mai prost cand vine vorba de anul in curs.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat miercuri ca el personal se bazeaza pe un pronostic de crestere economica de 1,5%-2% in 2009. Bugetul pe anul in curs a fost alcatuit avand ca baza o crestere economica de 2,5%. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat recent ca se asteapta ca in primele trei luni ale acestui an cresterea economica sa fie sub 1%, in timp ce guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a precizat doar, fara a da o cifra exacta, ca este de un optimism prudent. Lovitura de gratie pe care ar putea sa o primeasca Romania anul acesta ar fi un an agricol dezastruos, ceea ce ar putea, in anumite conditii, impinge Romania in recesiune. In cadrul raportului anual de convergenta trimis de Guvern catre Comisia Europeana, ministerul precizeaza ca in cazul unei scaderi si mai mari a economiei europene si a unui an agricol prost, exista pericolul ca economia locala sa intre in recesiune.