BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Recapitalizarea bancilor cu probleme nu este o solutie pentru tara noastra 26/02/2009
Conform spuselor guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, un plan de recpitalizare a grupurilor bancare, care se confrunta cu probleme, nu este ceea ce tara noastra are nevoie. In acelasi timp, acesta a mai atras atentia aspura riscurilor asocierii mai multor state, fiecare confruntandu-se cu circumstante diferite, sub denumirea de “riscul Europei emergente”.
Anul trecut, Romania a avut cea mai mare crestere economica din blocul comunitar, de 7,3%, dar dupa opt ani consecutivi de crestere, sfarsitul anului 2008, cand efectele crizei economice internationale s-au simtit si in tara noastra, a oprit cresterea la aproape de zero.
Datoria externa a Romaniei, de 12% din PIB, ii face pe unii analisti sa afirme ca vom apela la un sprijin financiar din partea Fondului Monetar de Investitii (FMI), la fel cum au procedat Ungaria si Ucraina.
Premierul Emil Boc a declarat ca o asftel de varianta va fi discutata la sfarsitul acestei luni, in timp ce BNR analizeaza impreuna cu guvernantii suma optima de imprumutat, in conditii avantajoase si cu un calendar rezonabil de rambursare. „Atunci cand ministrul de finante al Austriei, Josef Pröll, a fost la Bucuresti (in urma cu doua saptamani - n.r.), i-am spus ca o abordare globala de a subventiona toate subsidiarele austriece nu va fi un lucru bun pentu Romania, intrucat bancile locale sunt deja foarte bine capitalizate. Desigur, orice capitalizare este binevenita, dar o abordare globala ar trebui sa se adreseze problemelor specifice de aici, altfel s-ar putea genera confuzie”, a spus Isarescu.