BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Deprecierea leului va creste inflatia si va adanci recesiunea 24/02/2009
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca devalorizarea monedei nationale va stimula inflatia si va adanci recesiunea, creand mari dezechilibre, in conditiile unei politici fiscale relaxate. „Este fals sa credem ca numai prin deprecierea puternica a leului putem corecta balanta de plati. Daca deprecierea nu are in spate o politica fiscala puternica, inclusiv abordarea rezonabila a politicii salariale, deprecierea adanceste recesiunea, incurajeaza inflatia si va crea dezechilibre majore”, a spus acesta.
Acesta „a lovit” puternic si in dealerii bancilor care vorbesc despre evolutiile cursului valutar. „Evolutia leului nu poate fi judecata numai dupa cum spun dealerii bancilor, care vor sa faca bani si din piatra seaca. Ei ai propriile judecati si le convine de minune volatilitatea”, a adaugat Isarescu.
Cursul a evoluat un an fara ajutorul BNR
De la jumatatea lui 2006 pana in 2007, banca centrala nu a intervenit deloc pe piata valutara. „BNR nu a avut niciun fel de interventie indirecta pe piata valutara de la jumatatea anului 2006 pana in 2007, dar si atunci am subliniat ca leul are o flotare controlata. Banca Centrala isi rezerva dreptul unor interventii neanuntate, pentru a evita miscari destabilizatoare ale cursului valutar”, a mai spus Isarescu. Totodata, acesta a precizat ca institutia este pregatita „sa intre” pe piata oricand daca va simti ca au loc mis cari menite sa destabilizeze cursul.
Legat de un eventual im prumut de la Fondul Monetar International (FMI), acesta va avea rol de protejare a rezervelor valutare, nu de finantare a economiei. Mai mult, nu numai FMI ar putea constitui o sursa de finantare, la fel de bine ar putea fi si UE, Banca Mondiala sau BERD.