BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → S-a modificat din nou legea achizitiilor publice 24/02/2009
Dan Nica, ministrul Administratiei si Internelor a declarat ca saptamana viitoare ar putea aparea varianta modificata a legii achizitiilor publice, in vederea simplificarii licitatiilor si a accelerarii absorbtiei fondurilor europene.
Conform spuselor acestuia, in cadrul discutiilor avute in Guvern pe acest subiect, membrii Cabinetului au fost de acord cu scurtarea perioadei de desfasurare a licitatiilor si cu reducerea numarului de documente necesare pentru obtinerea de fonduri UE. “La o prima discutie pe care am avut-o, din 27 de documente necesare pentru depunerea unui proiect in vederea accesarii fondurilor europene pentru intreprinderile mici si mijlocii au ramas doar cinci. Am dispus proceduri accelerate pentru autoritatile de management, astfel incat perioada sa se scurteze de la noua luni la 30 de zile”, a declarat Dan Nica.
Ministrul a explicat ca noua ordonata va elimina si firmele care “s-au specializat” in a contesta licitatiile publice. “Exista firme care solicita bani societatii posibil castigatoare a licitatiei, in caz contrar contestand licitatia si, astfel, blocand derularea investitiei”, a spus Nica. Oficialul a precizat ca modificarile vor aparea foarte curand, poate chiar saptamana viitoare. “Nu este exclus sa apara saptamana viitoare, daca vom finaliza toate discutiile pe care le avem, inclusiv pe cele cu Comisia Europeana”, a explicat ministrul.
Modificarea legii achizitiilor publice a fost una dintre principalele cerinte ale mediului de afaceri la discutiile avute cu Guvernul pe marginea masurilor anticriza. In opinia patronilor, pe langa reglementarea conditiilor in care se desfasoara licitatiile, Executivul ar trebui sa modifice si regulile referitoare la contractele-cadru si la suplimentarea cheltuielilor, precum si sa negocieze cu Comisia Europeana urgentarea si simplificarea procedurilor pentru domeniile prioritare. Guvernul de la Bucuresti a trimis deja Comisiei un draft cu modificarile la lege, urmand ca acestea sa fie discutate si cu oficialii europeni.