BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Premierul Boc le cere bancilor straine sa isi ajute in continuare, cu bani, sucursalele din Romania 19/02/2009
In contextul crizei economice internationale, al dependentei Romaniei de banii strainilor si a lipsei de lichiditati din sistemul bancar mondial, premierul Romaniei, Emil Boc, face o interventie si le cere bancilor straine sa nu isi lase sucursalele din tara noastra fara bani.
El face astfel o completare la discursul tinut luni de presedintele Traian Basescu, care a declarat ca bancile straine cu actionariat majoritar stain sunt obligate sa asigure necesarul de resurse pentru finantarea activitatilor economice de pe piata romaneasca.
De cealalta parte a baricadei, presa austriaca vorbeste despre falimentul Austriei, din cauza cresterii numarului de datornici din statele est-europene. Varianta nationalizarii bancilor, folosita de state ca Marea Britanie si SUA, nu este luata in calcul de Guvernul de la Bucuresti, motivul fiind foarte simplu: nicio banca nu este in pericol din cauza crizei.
“Guvernul nu doreste nationalizarea bancilor, nu aceasta este directia corecta. Guvernul va avea insa o analiza foarte serioasa cu BNR si conducerile bancilor din Romania, ca liniile de finantare angajate sa fie mentinute “, a declarat luni premierul.
Nu Romania e de vina, ci strategiile bancilor
Pe de alta parte, presa austriaca semnaleaza pozitia delicata in care se afla Austria din cauza pierderilor filialelor din regiune, care ar putea impinge tara in faliment. Un articol din publicatia Profil mentioneaza riscurile existente in Romania si Bulgaria, unde in ultimii ani au fost inregistrate deficite de cont curent semnificative, precum si grade ridicate de indatorare a populatiei, mai ales prin credite in euro. Austria este cea mai bine reprezentata tara in sectorul bancar romanesc, prin intermediul BCR, Raiffeisen, Volksbank si Unicredit-Tiriac Bank. Cele patru banci au inregistrat profituri substantiale in anii trecuti. Numai in 2007, castigul lor cumulat s-a cifrat la 480 de milioane de euro, dintr-un total de 760 milioane de euro pe intreg sectorul, iar profitul trebuie legat de propriile strategii.
“Daca se pune problema falimentarii Austriei, atunci nu Romania o face, ci chiar bancile austriece. A fost o politica deliberata a austriecilor acordata economiilor din regiune, de a da credite in ritmul in care au facut-o. Lor le apartin strategiile, deci ele trebuie sa-si asume responsabilitatea”, a declarat pentru Gandul Radu Craciun, director de investitii la Interamerican Fond de Pensii.
Solutia la problemele de finantare trebuie cautata atat la banci, cat si la autoritati. “Nu poti sa ceri bancilor sa poarte singure povara finantarilor fara ca tu, BNR, sa nu faci nimic. Intr-un fel, banca centrala trebuie sa-si asume faptul ca avem cel mai mare nivel european al rezervelor minime obligatorii, de 40%”, considera Radu Craciun. In opinia sa, daca acest nivel ar scadea, bancile ar avea la dispozitie un plus de finantare, in conditiile in care costurile la care se asigura resursele necesare sunt ridicate.
Ramane de vazut ce va discuta Guvernul de la Bucuresti cu sefii bancilor straine in perioada urmatoare.