BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → In industria alimentara vor fi din ce in ce mai multe disponibilizari 02/02/2009
Conform spuselor lui Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentare (FSIA), cel putin 10-15% dintre cei 175.000-190.000 de salariati din industria alimentara ar putea ramane fara un loc de munca in acest an.
Acesta a demonstrat ca si multinationalele se vor afla printre companiile care vor face disponibilizari.
"Multinationalele de regula au cumparat mai multe puncte de lucru in Romania, cu care au castigat cota de piata, iar dupa ce au recuperat investitia au inceput sa transfere activitatile intr-o singura unitate", a declarat Frumosu.
Reprezentantul Federatiei a mai aratat ca in sectorul procesarii carnii si laptelui firmele vor renunta la un schimb de lucru, pe fondul scaderii vanzarilor.
Modelul Kraft
Presedintele FSIA a amintit de exemplul Kraft, care va muta fabrica de ciocolata din Brasov in Bulgaria, iar 440 de angajati vor fi disponibilizati.
"Acum suntem in negocieri pentru pachetul salarial compensatoriu si vom face actiuni in Brasov daca nu reusim", a continuat presedintele federatiei.
Dragos Frumosu a precizat ca exista in industria alimentara circa 1.000 de angajati care lucreaza doar atunci cand ii cheama compania iar in acest moment stau acasa cu 75% din salariu.