BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → BNR nu doreste sa comenteze interventiile facute asupra cursului valutar 27/01/2009
BNR nu doreste sa comenteze interventiile facute asupra cursului valutar 27/01/2009 La ultimele doua sedinte de tranzactionare, de vineri si de luni, moneda nationala s-a intarit cu pana la 1,1% fata de euro, reusind astfel sa reduca pierderea de anul acesta de la 8,2% la 6,9%. Brokerii sunt de parere, aproape in totalitate, ca moneda nationala s-a putut aprecia pentru ca a intervenit Banca Nationala a Romaniei, care a luat euro din rezerva de stat si i-a vandut pe piata impunand astfel un curs mai mic. Dupa ce joi cursul de schimb a atins un nou maxim istoric de 4,3127 lei/euro, moneda nationala a inceput sa recupereze teren timp de doua sedinte consecutive, cursul oficial anuntat de BNR luni fiind de 4,2634 lei/euro.
Daca brokerii au dreptate inseamna ca leul se aprecieaza fata de euro nu pentru ca investitorii au o parere mai buna despre moneda locala sau mai multa incredere in perspectivele dezvoltarii economice ale Romaniei, ci pentru ca banca centrala a vandut la un curs mai mic foarte multi euro.
Brokerii: BNR a intervenit agresiv pentru a reduce cursul
Toata miscarea asta de apreciere a leului a fost determinata de interventia agresiva a BNR. Si vineri, si astazi (luni, n.r.). Numai vineri BNR a bagat in piata, indirect, prin banci comerciale locale, circa 350 de milioane de euro. Pana acum credeam ca BNR urmareste apararea unui anumit prag si credeam ca este vorba despre cursul de 4,3 lei/euro, dar acum cred ca BNR vrea pur si simplu sa il duca jos”, ne-a declarat un broker.
De cealalta parte, BNR nu doreste sa comenteze afirmatiile brokerilor. “Brokerii spun intotdeauna ce cred sau ce le convine. BNR nu isi comenteaza niciodata interventiile sau neinterventiile”, a declarat pentru Gandul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. El a adaugat ca in mod normal bancile centrale intervin pe piata monetara numai atunci cand piata se deregleaza.
Trebuie BNR sa apere leul? Parerile sunt impartite
Din punct de vedere economic, deprecierea leului inseamna ca economia romaneasca are probleme si ca investitorii straini nu mai au incredere in ea. Pentru toti romanii insa, un leu slabit inseamna rate mai mari la banca la creditele in valuta, facturi mai mari la telefoane, scumpirea produselor de import, mai ales a mancarii, si aprecierea, doar datorita cursului, a apartamentelor cu pretul in euro si a chiriilor. Multi oameni de afaceri au solicitat insistent, in mod public, ca BNR sa intervina pentru a intari leul. Raspunsul BNR-ului a fost de fiecare data ca valoarea leului este data de piata si reprezinta realitatile din economia locala la care se adauga contextul economic global.Unii economisti sustin ca apararea leului cand economia merge prost si perspectivele sunt si ele proaste nu inseamna decat consumarea rezervei valutare a Romaniei.