BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Interventia indirecta a BNR a ajutat la blocarea scaderii leului 26/01/2009
Leul romanesc a reusit sa castige in jur de cinci bani in cursul sedintei de vineri, cursul stabilit fiind de 4,2910 lei/euro, iar dealerii cred ca aprecierea leului a fost datorata interventiei indirecte a BNR, interventie de cateva zeci de milioana de euro, in conditiile in care valutele emergente din regiune s-au depreciat.
Aceasta apreciere a leului s-a produs dupa ce timp de trei zile cursul de schimb al monedei nationale in raport cu euro a atins noi maxime istorice. “Ar putea urma, in aceasta saptamana, o apreciere pe termen scurt a leului. Urmeaza sa apara bugetul, companiile multinationale isi vor plati impozitele. Totusi, daca va exista o apreciere, nu cred ca va fi de durata. Monedele din regiune sunt pe o tendinta de depreciere, iar leul ar putea sa se devalorizeze si mai mult, pentru ca a stagnat cand celelalte monede pierdeau. Nu este exclus sa vedem oricand un curs de 4,5 sau unul de 4,7 lei/euro”, a declarat Nicolaie-Alexandru Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania.
Regimul de flotare controlata a cursului ne permite sa intervenim fara a preanunta interventia, au declarat recent oficialii bancii centrale, avertizand, in acelasi timp, ca nu vor folosi rezerva valutara pentru a apara un anumit nivel de curs.
Dupa o depreciere in debutul sedintei de vineri, in ton cu regiunea, la cotatii peste 4,34 lei/euro, leul a inceput sa recupereze teren, gradual, iar cu putin inainte de anuntarea referintei BNR, cursul de schimb a coborat brusc, de la 4,33 lei/euro la 4,29 lei/euro. Ulterior, moneda nationala s-a mentinut in apropierea acestui nivel, iar la ora 16.40, bancile cumparau un euro cu 4,2844 lei si il vindeau cu 4,2956 lei.
Leul a fost singura valuta din regiune care s-a apreciat usor in raport cu euro, pana la jumatatea sedintei locale, in timp ce restul monedelor statelor emergente s-au depreciat. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat vineri de BNR marcheaza un nou varf al ultimilor patru ani si patru luni, indicand o depreciere a monedei nationale cu trei bani si jumatate (1,1%), pana la 3,3496 lei/dolar. Dobanzile afisate de bancile comerciale pentru depozitele cu scadenta la o zi au crescut la 10,06-10,93%.