BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Factura - mod de completare 23/01/2009
Adresa beneficiarului este una dintre cele mai dese omisiuni
Tot mai multe firme primesc amenzi ca urmare a unei operatiuni banale: completarea incorecta a unei facturi. Acest document contabil este deseori emis prea tarziu, incomplet sau incorect. Informatiile legate de facturare sunt utile atat pentru transferurile in Romania, cat si pentru cele in alte tari. In plus, dupa aderarea la Uniunea Europeana, facturile si chitantele emise de catre firmele romanesti nu mai sunt documente oficiale emise de Imprimeria Nationala, pot fi acum emise de fiecare firma in parte, atat timp cat contin informatiile obligatorii.
Mai nou, semnatura si stampila sunt optionale.
Factura este un document contabil emis de firma furnizoare si are drept destinatar alta companie sau persoana, mai precis - clientul. Acest document contine lista cu produsele vandute sau serviciile prestate clientului de catre furnizor. O factura mai contine datele de identificare fiscala a emitentului, datele furnizorului persoana fizica sau juridica, cota de taxa pe valoare adaugata, pretul, cantitatea si valoarea fiecarui produs vandut.
Daca inainte de 1 ianuarie 2007, facturile erau documente tipizate, emise, inseriate si numerotate de Ministerul Finantelor Publice si Imprimeria Nationala, in prezent pot fi emise de fiecare firma in parte, atat timp cat contin informatiile obligatorii. Persoanele juridice din Romania cumparau facturile emise de Imprimeria Nationala prin diversi distribuitori sau tipografii.
Dupa aderare se realizeaza sabloane de facturi in diverse programe, ca Word sau Excel. Aceste sabloane contin deja campurile ce trebuie completate, si, in plus, datele furnizorului. Se completeaza informatiile in fisierul respectiv sau, daca nu
Sursa www.financiarul.com 23/01/2009