BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Scutire de impozit in schimbul datoriilor 20/01/2009
Reprezentantii mediului de afaceri din Romania avertizeaza asupra faptului ca Guvernul agata „pietre de moara de gatul agentilor economici privati” prin datoriile la plata facturilor acumulate de institutiile publice.
Mai mult decat atat, daca Executivul ar fi tratat in acelasi mod in care firmele sunt obligate la plata unor majorari excesive pentru creantele lor fiscale, datoria guvernamentala fata de mediul de afaceri privat s-ar majora considerabil.
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat la finele saptamanii trecute ca Executivul are datorii neonorate catre agentii economici privati de peste doua miliarde euro. Daca Executivului i s-ar aplica insa majorari de intarziere, asa cum orice contribuabil persoana juridica este obligat sa plateasca, respectiv 0,1% pe zi, firmele ar trebui sa incaseze inca 189 de milioane de euro numai pentru lunile ianuarie-martie, perioada in care Gheorghe Pogea s-a angajat sa treaca la plata datoriilor restante.
Presedintele Colegiului de excelenta in afaceri din cadrul Consiliului national al intreprinderilor private mici si mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Pirvu, ne-a declarat ca „in nicio tara din lume nu se intampla ceea ce se petrece la noi, si anume statul sa contribuie deliberat la falimentarea agentilor economici“.
Intrarea in imposibilitatea de plati a unei firme, din cauza banilor pe care nu ii primeste de pe urma contractelor incheiate cu institutiile publice, reprezinta un mecanism artificial si unic in Romania, a adaugat Florin Pirvu. Guvernantii romani nu inteleg ca din falimentarea firmelor private autohtone au si ei de suferit, iar relatia cea mai optima dintre agentii economici si executiv este una de echilibru.
Mecanism de compensare
In prezent nu exista o relatie echitabila intre mediul de afaceri privat si institutiile statului, in sensul ca firmele private sunt penalizate excesiv pentru creantele lor fiscale, in timp ce institutiile publice nu pot fi fortate la plata de daune si despagubiri atunci cand nu isi onoreaza obligatiile de plata contractuale.
Foarte putine contracte de acest fel prevad penalizari pentru stat, care oricum nu poate fi constrans la plata, decat, eventual, prin actionarea in instanta, proces de obicei foarte lung si lipsit de o finalitate
Sursa: www.financiarul.com 20.01.2009