BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Se pregateste schimbarea legislatiei in ceea ce priveste plata TVA-ului 19/01/2009
Dupa o perioada de mai bine de 10 ani in care firmele aveau obligatia de a plati TVA catre stat inca din momentul emiterii facturii, chiar daca aceasta era achitata cu intarziere sau deloc, in ultima vreme s-a pus tot mai mult problema modificarii legislatiei in domeniu. Acest lucru ar insemna ca obligatia de plata a TVA sa fie stabilita in momentul in care se incaseaza factura si, in felul acesta, sa se elimine creditarea statului de catre companiile private.
La sfarsitul saptamanii trecute presedintele Traian Basescu a fost prezent la o conferinta patronala unde i-a fost adresata, din partea mediului de afaceri, o solicitare de modificare a legislatiei in ceea ce priveste plata TVA. “Am preluat semnalul si cu certitudine ca la ora asta l-a preluat si Guvernul. Nu stiu care va fi reactia Guvernului, cum se va armoniza nevoia urgenta de bani cu solicitarea pe care ati facut-o prin domnul Paunescu (George Constantin Paunescu – n.red.)”, a declarat presedintele. Tot in aceeasi zi, dupa ce a participat la o intalnire la Ministerul Finatelor, Bogdan Hossu, presedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa, a declarat ca masura are sanse ridicate de a primi acceptul Ministerului de Finante, deoarece marii contribuabili sunt monitorizati si depun documente lunar, lucru care nu permite fraudarea.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a refuzat sa se pronunte transant in legatura cu aceasta modificare, spunand ca totul va fi lamurit odata cu definitivarea, pe 22 ianuarie, a pachetului de masuri anticriza. “Am constituit trei grupuri de lucruri si pe data de 22 trebuie sa prezinte masurile din programul anticriza, pe care le stiti structurate. Imi voi permite sa fac evaluarea impactului asupra proiectiei bugetare. Cu voia dumneavoastra, am sa le dau curs si apoi le voi face publice”, a spus ministrul la finalul sedintei de guvern de vineri seara.
Pro si contra
Daca din partea autoritatilor problema nu a fost transata definitiv, modificarea legislatiei in sensul cerut de mediul de afaceri este sustinuta de prim-vicepresedintele PD-L, partid care detine si portofoliul Finantelor, Theodor Stolojan. “In mod normal, un impozit se datoreaza bugetului statului doar atunci cand este realizat venitul supus impozitarii. Masura de plata a TVA la emiterea facturii a fost luata in timpurile acelea cu blocaje, cu neplati, pe care insa le-am depasit. Acum se poate reveni la normalitate”, a declarat Stolojan pentru Gandul.
El a precizat ca, in momentul de fata, lucrurile trebuie judecate din punctul de vedere al evolutiei normale a economiei romanesti si al mentalitatii intreprinzatorului si ca acum este fezabila renuntarea la creditarea statului de catre firme. Si totusi, revenirea la modelul platii TVA la achitarea facturii nu este vazuta cu ochi buni de alti fosti ministri de Finante, care sustin ca, astfel, s-ar pierde bani la buget in aceasta perioada de criza. “Masura ar putea fi adoptata doar daca am avea o disciplina contractuala corespunzatoare. Altfel, daca vor creste arieratele in sistem, statul va fi platit cu intarziere. De ce onorarea obligatilor catre stat sa depinda de disciplina contractuala ? Nici intreprinderile nu-si platesc facturile la furnizori la calendele grecesti, cand incaseaza ele facturile”, ne-a declarat profesorul Daniel Daianu.
Pe aceeasi lungime de unda se situeaza si fostul ministru de Finante Ionut Popescu, care nu considera fezabila o astfel de reglementare. “Nu cred ca se poate trece la o asemenea masura, pentru ca s-ar pierde bani la buget si ar fi loc de evaziune”, a declarat Popescu.