BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Bancherii fac presiuni asupra BNR pentru relaxarea creditarii 12/12/2008
Bancherii se duc saptamana viitoare, spasiti, la BNR, plini de speranta ca vor obtine o relaxare a creditarii, in noile conditii ale crizei financiare, dar analistii economici sunt de parere ca imprumuturile vor ramane la fel de scumpe si in continuare.
Ca o replica la aceasta masura, analsitul economic Eugen Radulescu, fost presedinte al CEC, este de parere ca nu normele BNR reprezinta problema, ci lipsa de lichiditati a bancilor. “Deocamdata, nu putem vorbi la modul concret, pentru ca bancile nu au finalizat inca un punct de vedere comun. Presupunand ca am discuta despre modificarea normelor, dupa ce abia au intrat in vigoare, s-ar induce o impresie de neseriozitate”, a declarat Radulescu.
“Costul creditarii va ramane in continuare ridicat, chiar si dupa modificarea normelor pentru persoanele fizice”, a declarat Aurelian Dochia, managing partner al firmei de consultanta Concept. Nici nu va putea fi altfel, avand in vedere ca asa se intampla peste tot in lume, iar majoritatea bancilor din Romania sunt sucursale ale unor banci straine.
Unii analisti intrevad totusi solutii. “Banca Nationala ar putea cobori nivelul rezervelor minime obligatorii ale bancilor comerciale. Nu este normal ca 40% din resursele in valuta ale unei banci sa stea blocate la banca centrala, cu o dobanda de 1%”, a precizat consultantul financiar Bogdan Baltazar. Deocamdata, institutiile bancare pregatesc propunerile privind normele de creditare.
Acestea vor fi centralizate de Asociatia Romana a Bancilor (ARB), care le va prezenta bancii centrale. “O chestiune sigura este ca vom solicita separarea in regulament a creditelor ipotecare de cele de consum si a creditelor cu garantie de cele negarantate”, a precizat Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB, citat de Mediafax.
Din aceasta negociere, cu siguranta va iesi o solutie de compromis, crede Dochia. „Bancile vor sa aiba libertatea de a determina singure gradul de indatorare in cazul creditarii persoanelor fizice”, adauga acesta. In momentul de fata, putini clienti sunt eligibili dupa normele impuse de BNR, situatie care a dus la incetinirea creditarii. “Bancile ar putea sa solicite cresterea ponderii ratelor in venituri, care acum este de 30%”, este de parere Baltazar.