BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Din cauza dobanzilor mari apartamentele vechi nu se mai pot vinde la preturi mici 02/12/2008
La ora actuala, cu toate ca apartamentele vechi din Bucuresti au reusit sa se ieftineasca cu pana la 30% inca de la inceputul anului, persoanele care doresc sa faca un credit ipotecar vor trebui sa plateasca chiar la fel de mult ca inainte de ieftinire in cazul in care dobanzile raman la fel de mari pe toata perioada contractului. In medie, suma totala ce trebuie achitata bancii a crescut cu 25-40% la imprumuturile ipotecare efectuate in euro. In luna septembrie, un client care contracta un credit ipotecar de 100.000 de euro, avea de platit, dupa cei 30 de ani de contract, un total de 300.000 de euro. Acum insa, o data cu cresterea, in medie a dobanzilor, de la 8% la 11%, la acelasi tip de credit, clientul are de platit un total de 400.000 de euro la aceeasi suma luata initial, de 100.000 de euro. Cu alte cuvinte, ieftinirea cu pana la 30% a apartamentelor vechi din Bucuresti este in momentul de fata anulata de crestera dobanzilor. Singurii care pot profita integral de ieftiniri sunt cei care pot plati cu banii jos. Sunt vesti bune insa si pentru cei care si-au luat un credit ipotecar acum: dobanzile vor trebui sa scada dupa ce efectele crizei financiare din SUA se vor diminua. „In momentul de fata intr-adevar suma totala de plata este mai mare decat in septembrie, de exemplu. Insa aceasta dobanda nu va ramane aceeasi pe toata perioada de creditare”, a declarat pentru Gandul Anca Bidian, manager general al Kiwi Finance. „Pentru ca piata sa se deblocheze, pana ajungi la cererea solvabila, preturile vor trebui sa mearga in jos. O corectie de 20% nu este suficienta”, a adaugat Bidian.
Cererea scazuta aduce preturi mici
Tranzactiile cu apartamente vechi in Bucuresti au scazut dramatic la inceputul acestui an datorita faptului ca atat proprietarii, cat si doritorii asteptau ca celalalt sa faca primul pas. Proprietarii voiau sa vada daca se poate vinde la pretul pe care il voiau, iar cumparatorii asteptau ca preturile sa mearga in jos. Ieftinirea acestor apartamente cu 20-30%, dupa cum a reiesit din putinele tranzactii finalizate in toamna, a venit inainte de inasprirea conditiilor de creditare, cand imprumuturile ipotecare erau relativ accesibile.
Acum insa, imposibilitatea multora de a mai lua un credit ipotecar va pune si mai multa presiune pe preturi. „La noi e umflata piata. Scaderea de pret la imobilele rezidentiale va fi de pana la 50%, iar la terenuri de 70-80% in anumite zone. Urmeaza corectii puternice. Cand preturile vor scadea suficient de mult vor incepe sa apara si tranzactiile. Nivelul lor de acum este nesemnificativ”, ne-a declarat Adrian Crivii, director general al firmei de evaluare Darian.