BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Banii europeni se acorda in avans 26/11/2008
Pe perioada urmatorilor ani Romania poate atrage toate fondurile europene care sunt alocate pana in 2013, fonduri in valoare de circa 20 de miliarde de euro. Conditia majora de indeplinit este aceea ca autoritatile locale si firmele din tara noastra trebuie sa depuna proiecte bune, demne de luat in considerare. Modificarea documentelor care va permite acest lucru incepand cu luna viitoare a fost deja initiata de catre reprezentantii Ministerului Finantelor.
In momentul de fata, toate cele sapte programe operationale au alocati banii europeni pentru fiecare dintre cei sapte ani din perioada 2007 – 2013. Pana acum, mai multe proiecte au fost avizate, dar niciunul nu a reusit sa ajunga la stadiul de a primi banii europeni. Conform spuselor lui Eugen Teodorovici , secretarul de stat din MEF responsabil cu fondurile UE, deciziile de alocare a banilor au fost luate de catre autoritatile romane, iar Comisia Europeana nu ar avea de ce sa conteste posibilitatea ca banii sa ajunga la proiecte mai repede decat au fost programati.
Cu cat vin mai repede in Romania si se transforma in drumuri, retele de apa, utilaje mai performante sau proiecte de protectie a mediului, cu atat efectele acestor investitii se vor simti mai repede. In plus, derularea unui mare numar de proiecte este cu atat mai necesara in conditiile disponibilizarilor cauzate de criza financiara.
Domeniile interesante castiga
Unele programe finantate din fonduri europene atrag mai multi solicitanti decat altele. In a doua perioada de programare, adica dupa 2009, banii vor putea fi transferati de la domeniile neinteresante pentru potentialii beneficiari la cele mai ravnite de ei. Potrivit reprezentantului MEF, cele mai multe proiecte au fost depuse pentru investitiile productive, infrastructura publica de cercetare si utilizarea resurselor regenerabile. Iar un interes scazut al potentialilor beneficiari a fost manifestat pentru operatiuni de sprijin pentru accesul la noi piete si internationalizare, pentru consultanta in afaceri, sprijin pentru start-up-urile si spin-off-urile inovative si imbunatatirea eficientei energetice. Pana sa ia decizia finala de transfer al banilor, cei de la minister se gandesc sa mai dea o sansa sectoarelor care nu au atras proiecte.
„Rationamentul utilizarii fondurilor europene nu presupune acordarea acestora doar in domeniile unde exista cel mai mare interes, ci si impulsionarea anumitor activitati care sunt mai putin cunoscute sau mai putin aplicate, dar a caror dezvoltare este esentiala pentru cresterea competitivitatii economiei romanesti“, explica Eugen Teodorovici. MEF a semnat, ieri, un acord de imprumut cu Banca Europeana de Investitii in valoare de un miliard de euro.