BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Bancile au primit unda verde si bani pentru credite din partea BNR 25/11/2008
Banca Nationala a aplicat o noua decizie prin care bancile vor avea mai multe fonduri pentru a putea oferi credite populatiei. Incepand de ieri, Banca Centrala a redus rata rezervei minime obligatorii pentru pasivele in lei la banci, de la 20% la 18%, in asa fel incat in conturile bancilor au ramas in jur de doua miliarde de lei. „Din 1.000 de lei pe care banca ii atrage de la un anumit client, 180 de lei se duc in BNR, restul trebuie plasati in lichiditate si-n credite. Evident ca vor fi mai multi bani pentru creditare, si acesta este un prim pas pentru un imprumut mai usor, dar nu trebuie sa generalizam“, a declarat Lucian Anghel, economist-sef al BCR.
Scaderea dobanzilior la imprumuturile pe termen scurt este si ea un efect al deciziei luate de BNR, acestea scazand pana la un nivel apropiat de dobanda cheie de 10,25%. „In prezent, acestea sunt de 14-16%, dar vor mai scadea cel mai probabil in prima parte a lunii decembrie. In orice caz, acestea nu vor mai fi ca luna trecuta, de 50-60%“, a mai spus economistul BCR.
Un alt efect al deciziei BNR este scaderea dobanzilor la imprumuturile pe termen scurt, cat mai aproape de dobanda cheie de 10,25%. „In prezent, acestea sunt de 14-16%, dar vor mai scadea cel mai probabil in prima parte a lunii decembrie. In orice caz, acestea nu vor mai fi ca luna trecuta, de 50-60%“, ne-a mai spus economistul BCR.
Rata se va reduce si mai mult
Potrivit economistilor, rata rezervei minime urmeaza sa se reduca si mai mult, pe durata lunilor viitoare. „Un avantaj este crearea de mai multa lichiditate la banci, iar ca dezavantaje nu prea se intrevad pe termen scurt, avand in vedere cererea mare de lei. In conditiile de lichiditate scazuta, o tendinta normala ar fi de scadere a acestei rate“, ne-a declarat Laurian Lungu, analist al Grupului de Economie Aplicata (GEA). Acesta crede ca masura respectiva a fost importanta cand creditul era in plina expansiune.
„In conditiile in care cresterea economica decelereaza, nu este atat de periculoasa aceasta reducere. Acum cativa ani creditul crestea puternic, acum nu mai este cazul“, ne-a mai spus analistul GEA. Decizia face un pas spre o creditare mai usoara, dupa ce la inceputul lui octombrie BNR a implementat o noua serie de masuri care sa reduca cuantumul de creditare.
Dupa 6 octombrie, majoritatea bancilor de pe piata autohtona au redus nivelul de creditare, oferind imprumuturi la un grad de indatorare mult mai mic decat cel din vara. Astfel, atat numarul de credite acordate a scazut, cat si valoarea acestora. Daca in august un credit de nevoi personale putea ajunge la 15.000 de euro, in noiembrie acesta nu depasea 10.000 euro, decat in conditii exceptionale.