BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → BNR nu ar trebui sa usureze posibilatile de contractare a creditelor 21/11/2008
Analistii economici independenti, care nu lucreaza in cadrul mediului bancar, sunt de parere ca aceasta perioada nu este tocmai potrivita pentru intentiile de relaxare a crediterii pe care le are Banca Nationala a Romaniei, in conditiile in care venitul familial este destul de amenintat de scaderea leului sau de amenintarea somajului. In plus, ei afirma ca normele adoptate de BNR pana acum au contribuit la evitarea unor efecte si mai grave ale crizei internationale asupra tarii noastre.
Calin Popescu Tariceanu, premierul Romaniei, a afirmat ca normele impuse de BNR au avut un caracter mai mult provizoriu si ca banca centrala are posibilitatea sa le revizuiasca.
Inainte de impunerea noilor reguli, BNR a anuntat ca la trei luni dupa implementarea lor este posibila modificarea acestora in functie de efectele asupra creditarii. Asta ar insemna ca o eventuala modificare ar fi posibila abia la inceputul anului viitor, ele intrand in vigoare pe 6 octombrie. “Suntem in vremuri speciale si in vremuri speciale este nevoie de masuri speciale. In functie de felul in care decurg evenimentele, termenul anuntat initial ar putea fi scurtat. Problema reglementarilor tine de Consiliul de Administratie al BNR. Consiliul de Administratie a votat. Numai cine a votat poate sa modifice”, ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu.
Bancherii spun ca normele au blocat creditul ipotecar
Bancherii au solicitat BNR sa modifice reglementarile pentru a debloca piata creditelor ipotecare. Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a anuntat recent ca bancherii vor solicita BNR modificarea noilor reglementari in special pentru a debloca piata creditelor ipotecare. El a spus ca dupa aplicarea testelor de stres financiar foarte putini clienti se mai pot califica pentru un astfel de imprumut. Aplicarea noilor norme a dus la scaderea drastica a gradului de indatorare, de la circa 40%-70% pana la sub 30% la unele banci, ceea ce a lasat multi doritori fara posibilitatea de a se imprumuta. Injumatatirea gradului de indatorare ar fi presupus cel putin dublarea venitului pentru a putea lua de la banci aceeasi suma de bani care ar fi putut fi luata acum cateva luni. Unii analisti spun insa ca problema nu este neaparat gradul de indatorare.
“Problema este de lichiditate, provocata de lipsa de incredere. Oricat de relaxate ar fi conditiile pentru creditele ipotecare, mai exista o serie intreaga de alti factori. Multi doritori asteapta sa vada daca o sa mai scada preturile. Oricum, nu este momentul sa relaxam conditiile de creditare. Trebuie readusa increderea intre jucatorii din piata bancara. Cand vor avea incredere una in alta se va relua ciclul de creditare, mai intai la populatie, apoi la persoane fizice”, ne-a spus Dragos Cabat, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari (CFA) Romania.