BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Vecinii ajuta moneda nationala sa se mentina 04/11/2008
Dupa ce s-au facut tot mai multe speculatii pe piata interbancara, iata ca nu numai leul romanesc a iesit “sifonat”, ci si zlotul polonez si forintul maghiar. Din acest motiv cele trei state s-au hotarat sa se uneasca si sa incerce sa faca fata loviturilor primite din partea bancilor straine care, dupa ce au fost salvate de la faliment cu ajutorul fondurilor publice, urmaresc sa faca profit in urma unor speculatii impotriva monedelor nationale.
Ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca urmeaza sa se consulte in zilele urmatoare cu prim-ministrul ungar, Ferenc Gyurcsany, si cu premierul polonez, Donald Tusk, pentru a stabili o pozitie comuna pentru a combate astfel de operatii cu caracter speculativ. „Nu mi se pare normal ca, in anumite tari, bancile sa fie salvate cu bani publici si, dupa aia, aceleasi banci sa faca operatiuni speculative cu moneda romaneasca, cu alte cuvinte, sa faca profit pe carca contribuabilului roman“, a afirmat, ieri, Tariceanu.
Speculatia pe leu, imorala
Premierul Tariceanu considera ca astfel de actiuni speculative sunt imorale. „Nu este moral ceea ce se intampla. Capitalismul nu este prin esenta moral, dar aceasta criza care s-a declansat in America a aparut tocmai pentru ca s-au desconsiderat elementele fundamentale ale capitalismului“, a aratat Tariceanu. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras prima atentia in privinta a trei institutii de credit care, alaturi de partenerii straini, au participat la un atac esuat asupra leului.
Consiliul Concurentei (CC) este cel care a aratat primul cu degetul patru mari institutii bancare suspecte ca au incercat sa faca speculatii pe leu: ING, Bancpost, Royal Bank of Scotland (RBS) si UniCredit Tiriac Bank. Gheorghe Oprescu, presedintele CC, anunta la sfarsitul saptamanii trecute inceperea unei investigatii pe piata serviciilor bancare si interbancare, „care are la baza suspiciuni privind posibilul schimb de informatii, precum si anumite conduite comerciale evidentiate in acest sector“. ING este singura care a declarat pana acum ca nu face parte dintr-un cartel bancar menit sa destabilizeze leul.
DEMISIE
Prima victima: trezorierul UniCredit
Directorul general al trezoreriei UniCredit Tiriac Bank, Bogdan Mihoc, una dintre institutiile de credit asupra careia Consiliul Concurentei are suspiciuni referitoare la deprecierea leului, a demisiont ieri. In locul sau a fost numit Dorin Alexandru Badea, fost director adjunct al acestui departament, confom Mediafax. In urma cu doua saptamani, Directia de Supraveghere din cadrul BNR a invitat la discutii conducatorii si directorii de trezorerie din sase banci comerciale, carora li s-au solicitat explicatii legate de operatiunile de pe pietele interbancare, precum si cu privire la cotatiile excesive ale ratelor dobanzilor.