BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Cosul romanului va fi afectat de criza financiara 27/10/2008
Din cauza crizei financiare, romanii vor incepe sa se gandeasca de doua ori inainte de a incepe sa-si faca aprovizionarea cu alimente si bauturi, tinta lor fiind, poate, produsele mai ieftine din raft. Producatorii din industria alimentara, nu sunt deloc increzatori, ei asteptandu-se ca incepand cu anul viitor cantitatile de produse scoase la vanzare sa scada cu 2-3%, pe fondul scumpirii mancarii. „Multe tari din Europa se confrunta deja cu asemenea situatii. Vom fi afectati si noi, intr-o oarecare masura, dupa ce ultimii ani am avut numai cresteri pe toata linia”, a afirmat Mihai Visan, directorul executiv al Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara - Romalimenta.
Datorita conditiilor grele de creditare si implicit a scumpirii banilor, firmele din domeniul alimentar vor avea costuri mult mai mari. Toate aceste schimbari se vor rasfrange asupra consumatorului final, afectat si el de criza financiara, printr-o majorare a semnificativa a preturilor. Visan este de parere ca achizitionarea de produse ieftine si schimbarea obiceiului de consum vor produce o scadere a vanzarilor cu 5%, din punct de vedere valoric.
Usoara crestere a pretului carnii de porc
In ceea ce priveste carnea de porc, producatorii nu prevad scumpiri semnificative anul acesta, ci doar majorari usoare cu ocazia sarbatorilor de iarna. „Nu este justificata vreo crestere importanta de preturi acum, asa ca nu cred ca putem vorbi despre vreo reducere a vanzarilor de carne de porc. Mai degraba, in a doua parte a anului viitor vom vedea cu adevarat scumpiri”, a declarat Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc. Acest lucru inseamna ca romanii vor consuma pana la finele acestui an in jur de 200.000 de tone de carne de porc adusa din statele comunitare, 70% din carnea de porc de pe piata fiind de import.
La toata aceasta cantitate se mai adauga si alte 60.000 de tone de carne de porc din fermele specializate de la noi din tara, plus ca nu trebuie uitate nici cele 5 milioane de porcine din gospodariile populatiei. „Cand vine vorba de mancare, romanul nu e obisnuit sa economiseasca”, adauga Caruz. Despre mentinerea la acelasi nivel a consumului de carne de porc vorbeste si Bogdan Mihail, directorul general al Fermelor Smithfield. Acesta se asteapta ca importatorii sa fie mai afectati decat producatorii autohtoni, din cauza crizei financiare internationale si a fluctuatiilor leu/euro.