BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Liber la panouri solare pentru 16.000 de romani
Incepand cu data de 5 ianuarie 2009, cei care doresc sa aiba in dotarea locuintelor sisteme energetice ecologice (panouri fotovoltaice, pompe geotermale, centrale eoliene etc.) pot incepe demersurile pentru obtinerea de subventii de la stat in vederea achizitionarii unor astfel de instalatii.
Aceasta subventie va fin in proportie de 90%, dar cu conditia sa nu depaseasca mai mult de 25.000 de lei (in jur de 7000 de euro) pentru asociatii de proprietari, organizatii neguvenamentale si persoane fizice.
Cu ajutorul acestui program, numit “Casa Verde”, vor putea obtine subventii, in anumite limite, si firmele private, dar si universitatile si unitatile scolare.
Costurile acestui program care incurajeaza montarea de astfel de sisteme energetice ecologice vor fi suportate de Administratia Fondului pentru Mediu. Programul este construit pe un sistem ce seamana bine cu programul “Rabla”. "Programul este gandit sa fie unul multianual. Pentru anul 2009 estimam ca vor fi 12.000-16.000 de beneficiari. Pana la inceputul lunii decembrie, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile va elabora un ghid al solicitantului, de unde cei care doresc sa intre in program vor afla exact actele necesare, dar si o lista cu firmele autorizate de AFM sa participe la program", a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului.
Solicitarile se fac la firme autorizate
Lista cu firmele autorizate sa vanda si sa monteze instalatiile energetice ecologice urmeaza sa fie publicata pe site-ul Administratiei Fondului de Mediu si in presa. Cei interesati sa-si achizitioneze si instaleze panouri solare, pompe geotermale, mori de vant sau sisteme hibride trebuie sa se adreseze firmelor agreate de AFM incepand cu data de 5 ianuarie 2009. Solicitantii, impreuna cu reprezentantii firmelor pot stabili care sistem este potrivit pentru locuinta pe care doresc sa o doteze cu o astfel de instalatie, dupa care companie emite o nota de acceptare pe baza careia AFM va acorda subventia.
Urmatorul pas este virarea banilor, care nu vor intra in posesia cetateanului ci vor fi varsati direct din conturile AFM in cele ale firmei. "Programul se adreseaza atat celor care vor sa inlocuiasca instalatiile vechi de incalzire ale casei (centrale termice, boilere etc.), dar si celor care vor sa doteze suplimentar locuinta cu astfel de sisteme energetice ecologice", a precizat Korodi.
Pentru 2009, AFM are la dispozitie pentru acest proiect suma de 520 milioane lei (144 milioane euro), din care 400 milioane (circa 110 milioane euro) sunt destinati finantarii proiectelor depuse de persoane fizice si asociatii de proprietari. "AFM finanteaza 90% din costuri, dar nu mai mult de 25.000 lei pentru persoanele fizice, si 50% din costuri, dar nu mai mult de 250.000 lei pentru o firma", a declarat presedintele AFM, Mihai Toti.
Universitatile si scolile pot lua parte la acest program urmand sa primeasca o finantare de 60% din proiect, dar nu mai mult de 300.000 lei. Pentru aceste categorii de solicitanti, cererile se depun la AFM, unde se va organiza un concurs de proiecte pentru desemnarea beneficiarilor.
Cuvinte cheie: pensie, salariu, cumulul pensiei cu salariu
Potrivit art. 56 din Codul muncii, contractul individual de munca înceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de vârsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii.
Drept urmare, in asemenea situatii angajatorul nu face decat sa constate incetarea de drept a contractului individual de munca al salariatului in cauza.
Sunt nenumarate cazurile in care pensionarii hotarasc reincadrarea in munca, caci motivatiile de ordin financiar si o anumita marginalizare sociala sunt suficiente pentru a determina pensionarul sa isi reia activitatea profesionala.
In privinta beneficiarilor pensiei de urmas, pensionarilor pentru limita de varsta si a pensionarilor de invaliditate de gradul III, legea permite cumulul pensiei cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, in temeiul art. 94 alin. (1) lit. a), c) si d) si 54 lit. c) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Ca urmare a continuarii unei activitati profesionale, beneficiarii pensiei pentru limita de vârsta pot solicita recalcularea pensiei dupa realizarea fiecarui stagiu de cotizare de minimum 12 luni.
In privinta pensionarilor pentru invaliditate de gradul I si II, acestia nu pot cumula pensia cu salariul, caci una dintre caracteristicile incadrarii intr-un astfel de grad de invalidate este pierderea totala a capacitatii de munca.
Se pune intrebarea fireasca daca beneficiarii pensionarii anticipate si anticipate partiale pot fi cumularzi.
Raspunsul este ca aceste categorii de pensioanari nu pot fi cumularzi, pentru aceste persoane existand posibilitatea continuarii activitatii profesionale cu suspendarea drepturilor de pensie pana la implinirea varstei standard de pensionare, situatie in care pensia anticipata si pensia anticipata partiala devin pensie pentru limita de varsta.
Doresc sa aflu mai multe detalii, eventual firmele autorizate care pot monta aceste panouri cu subventie de la stat.
Cu multumiri,
IC