BlogulSpecialistului → Resurse juridice → Legalizarea prostituţiei: 49% contra, 45% pentru
Votanţii lui Băsescu şi ai lui Antonescu susţin într-o mai mare
măsură ca persoanele prinse cu o doză de drog pentru consum să nu fie
închise, precum şi legalizarea prostituţiei.
Aproape trei sferturi dintre români, adică 73%, cred că persoanele
prinse cu o cantitate foarte mică de droguri pentru consum propriu ar
trebui să fie trimise la tratament, nu la închisoare. Legea penală
românească pedepseşte cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu
amendă cumpărarea şi deţinerea de droguri de risc în vederea consumului
propriu.
Potrivit sondajului CURS, comandat de EVZ şi realizat în perioada 15-22 octombrie 2009, 73% dintre respondenţi au fost de acord cu opinia că persoanele care sunt prinse cu o cantitate foarte mică de drog pentru consum propriu ar trebui să fie trimise la tratament pentru a scăpa de dependenţă. 24% dintre respondenţi cred că aceste persoane ar trebui condamnate la închisoare, iar 3% nu ştiu sau nu răspund.
Acelaşi sondaj arată că diferenţa între cei care se opun legalizării prostituţiei şi cei care împărtăşesc opinia că prostituţia nu ar mai trebui pedepsită prin lege este de doar 4%. 49% dintre români cred că prostituţia ar trebui pedepsită prin lege, iar 45% că ar trebui să fie legalizată pentru a controla răspândirea bolilor cu transmitere sexuală şi pentru a proteja prostituatele de exploatare. 6% nu ştiu sau nu răspund. Marja de eroare a sondajului CURS este de +/-2,9%, la un nivel de încredere de 95%.
Sondajul indică şi că votanţii lui Traian Băsescu şi ai lui Crin Antonescu susţin, într-o mai mare măsură decât votanţii lui Mircea Geoană, ca persoanele prinse cu o doză de drog asupra lor pentru consum propriu să nu fie pedepsite cu închisoarea, precum şi legalizarea prostituţiei.
Un raport cu scandal
Întrebările au fost adresate de EVZ şi CURS pentru a vedea care este percepţia publică asupra celor două chestiuni, ca urmare a controversei aprinse declanşate în urmă cu două luni de raportul comisiei prezidenţiale pentru analiza riscurilor sociale şi demografice, asociat persoanei lui Traian Băsescu.
Documentul propunea, printre altele, dezincriminarea consumului de droguri şi deschiderea unei dezbateri publice privind legalizarea prostituţiei din motive de sănătate publică. Raportul susţinea că pedepsea cu închisoare sau cu amendă pentru consumatorii de droguri şi pentru prostituate face imposibilă acordarea de ajutor acestor persoane şi controlul asupra răspândirii unor boli grave ca hepatita C şi SIDA.
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, şi primarul oraşului Caransebeş, Marcel Vela, ambii liberali, intenţi o nează să organizeze, pe 6 decembrie, odată cu turul al doilea de scrutin al alegerilor prezidenţiale, un referendum în privinţa legalizării consumului de droguri uşoare şi a prostituţiei.
Deşi vizează recomandările comisiei prezidenţiale, temele referendumurilor nu coincid cu acestea. Legalizarea drogurilor nu este acelaşi lucru cu dezincriminarea consumului, propunerea din raport, termen care înseamnă că persoanele care consumă sau sunt prinse cu o doză pentru consum propriu nu mai sunt pedepsite penal cu închisoare sau amendă.
Sursa: Infoportal