BlogulSpecialistului → Management si afaceri → O afacere din a ajuta oamenii concediati
Trei specialisti in IT si unul in relatii publice au lansat la inceputul acestei luni un site de consiliere a persoanelor concediate, mai ales prin metode ilegale, dupa ce au fost disponibilizati de la institutia care se ocupa de administrarea site-urilor de guvernare electronica.
Denumirea site-ului este disponibilizari.ro iar cei care l-au infiintat
sunt fosti angajati ai Agentiei Pentru Serviciile Societatii
Informationale (ASSI), autoritatea care se ocupa de site-urile
e-guvernare.ro (sistem electronic national), e-licitatie.ro (sistem
electronic de achizitii publice), ghiseul.ro (ghiseu virtual de plati),
autorizatiiauto.ro (atribuie electronic autorizatii de transport).
"Ideea ne-a venit in februarie si am vrut sa facem o comunitate virtuala a celor disponibilizati. De exemplu, oamenii sa scrie pe forum in ce conditii au fost concediati si mai ales daca au fost probleme legale, cum au fost in cazul nostru, noi fiind o agentie care se autosustinea. Ne-am gandit ca este o perioada in care sunt foarte multe disponibilizari si multi bugetari care sunt afectati de aceasta problema", a explicat, pentru Wall-Street, Bogdan Cotarlici (35 de ani), unul dintre cei patru antreprenori si fost angajat al departamentului de relatii publice din cadrul ASSI.
Bogdan Cotarlici lucra din 2003 pentru Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei, atributiile acestei institutii fiind preluate in 2007 de Agentia Pentru Serviciile Societatii Informationale. Colegii sai, cu varste intre 28 si 30 de ani, lucrau tot de sapte, opt ani in sectorul public.
Ideea unui site care sa tinteasca mai ales disponibilizatii ilegal atat din sectorul public, cat si privat a aparut din cauza situatiei proprii in care se afla mai mult de 100 de fosti angajati ai institutiei care gestiona site-urile de guvernare electronica.
In decembrie anul trecut, s-a propus desfiintarea a 156 de posturi din cadrul ASSI, insa fostilor salariati nu li s-au inchis cartile de munca. Astfel acestia nu au avut posibilitatea sa beneficieze de ajutor de somaj ori sa se angajeze. Pe de alta parte, in jur de 40 dintre cei peste 150 de salariati au ramas la fostul loc de munca, dar nu au mai fost platiti din decembrie.
Dupa disponibilizarea acestora, site-urile de guvernare electronica au inceput sa fie gestionate de Centrul National pentru Managementul Societatii Informationale (CNMSI) si Centrul National Romania Digitala (CNRD), cele doua agentii dorind sa angajeze noi oameni pentru administrarea acestora.In aceasta situatie, cei patru colegi au hotarat sa realizeze un site pe care l-au lansat cu o mie de lei si in a carui intretinere investesc zilnic in jur de zece euro.
Desi, initial nu a fost gandit ca o afacere, ci ca un mijloc prin care sa faca cunoscute cazurile de disponibilizari ilegale, acum, antreprenorii isi doresc ca in sase luni sa atraga intre 3.000 si 5.000 de utilizatori. In prezent, pe forumul site-ului sunt in jur de 20-30 de utilizatori, se mai precizeaza in articolul de pe WallStreet.ro.