BlogulSpecialistului → Management si afaceri → O afacere legala si morala, care ingrasa… buzunarele!
Daca as deschide vreodata o afacere atunci aceasta ar fi o ciocolaterie cu ciocolata adevarata. Nu ma pricep sa fac ciocolata dar pot invata, important este ca ma pasioneaza si am o senzatie de deja-vu cand ma gandesc la ciocolaterie.
Da, inca nu va pot invita la ciocolateria mea dar pot sa va vorbesc despre ea. Vitrine mari care ofera privirilor pofticioase un adevarat festin si atratia irezistibila a figurinelor abia preparate. Imaginati-va ce senzatii, ce gust deosebit are ciocolata adevarata (cu unt de cacao), atat de proaspata incat aerul se umple de arome si promisiunea unor momente dulci. Impact maxim!
Un produs pentru care clientii stau la coada! |
Prepararea se face in mare masura manual, o parte dintre operatiuni chiar la vedere, doar cu ingrediente naturale. De ce este ciocolata cuceritoare? Producerea ciocolatei are la baza, chiar si in zilele noastre, arta straveche a cofetarului sau a maestrului ciocolatier de a combina ingredientele de baza – cacaoa, untul de cacao si zaharul - cu alte ingrediente care diferentiaza fiecare produs. Aromele cele mai folosite sunt de vanilie, cafea, scortisoara, malt. Dar inventivitatea ciocolatierilor nu are limite: ciocolata poate contine iasomie, menta sau chiar piper. Un lucru este sigur, cu cat cantitatea de cacao si de unt de cacao sunt mai mari cu atat calitatea ciocolatei este mai buna.
Pentru altii visul de a avea o ciocolaterie a devenit deja realitate.
“Orice devine mai gustos daca este invelit in ciocolata” este motto-ul dupa care si-a condus afacerea David Zaitz proprietarul unei ciocolaterii din Boca Raton. El a preluat afacerea, in sistem de franciza. “Putem sa facem orice forma din ciocolata” afirma Zaitz. Cu toate acestea ciocolateria sa este specializata in realizarea de carduri de ciocolata, de tablouri create din ciocolata de diverse culori sau figurine pentru ocazii speciale, in general produse care necesita un design deosebit.
In fata altei ciocolaterii o doamna priveste uimita cum cofetarul introduce o capsuna proaspata intr-un “rau de ciocolata”. In momentul in care scoate capsuna din baia de ciocolata el observa cum ochii doamnei se maresc de placere si o invita in magazin. Ii ofera o capsuna invelita in ciocolata proaspata si aromata. Urmareste expresia fetei ei atunci cand gusta si asteapta reactia. V-ati gandit la acelasi lucru, nu-i asa? Femeia a cumparat imediat o cutie de fructe proaspete invelite in ciocolata.
Este o afacere care nu se adreseaza doar trecatorilor. Daca afacerea ta s-a dezvoltat indeajuns, cei mai buni si fideli clienti pot fi hotelurile, restaurantele, companiile si chiar institutiile de stat (pentru mesele de protocol). Comenzi mari vin si de la clienti care au petreceri sau nunti in familie. Dar atunci nu va mai fi o ciocolaterie ci chiar o fabricuta.