BlogulSpecialistului → Management si afaceri → Eticheta in afaceri
Subiecte periculoase
Unele subiecte sunt pur si simplu optiuni proaste pentru conversatiile usoare. Iata cateva exemple:
Politica: Lumea politica de astazi a devenit atat de polarizata, incat acest subiect poate fi destul de riscant. Mai bine
nu-l include in lista de subiecte. Daca ti se adreseaza o intrebare politica, poti sa incerci sa dai un raspuns optimist, dar neutru si sa conduci discutia catre alt subiect. Am cunoscut un domn care mi-a povestit ca fusese la o intalnire pe deplin dispus sa investeasca impreuna cu firma respectiva. Cand a aflat pe parcursul discutiilor ca persoanele respective sustin un candidat politic de care acesta era diametral opus si pe care il contesta vehement, a luat decizia ferma de a nu mai investi cu aceasta companie, exclusiv din cauza preferintelor politice ale acestora. Firma nu cunoaste motivul nici pana in ziua de azi. Fii atent!
Religie: Religia a fost intotdeauna unul din tabuurile incercate si dovedite ale conversatiilor usoare. Religia implica in mod intrinsec mult prea multe pericole. Nu ai cum sa stii, mai ales astazi, cand si cum poti sa jignesti pe cineva cand discutia ajunge la subiecte religioase. Ba mai mult, chiar doi membri ai aceleiasi religii pot avea viziuni diferite, lucru care poate conduce la neintelegeri si indoieli extraordinare. Oricine a fost implicat vreodata in conducerea unei biserici sau a unei sinagogi stie ca pana si cei cu formatii religioase similare pot sa aiba pareri opuse despre unele subiecte-cheie. Religia este un subiect delicat, care starneste multe emotii, iar dezacordurile aparute sunt dificil de reconciliat, de aceea se recomanda evitarea totala a subiectului in timpul conversatiilor usoare. De exemplu, eu am o fotografie cu Cardinalul Bernard Law. Totusi, ea nu se numara printre fotografiile pe care le tin in birou. O pastrez acasa unde imi primesc prietenii, apropiatii si rudele. Pe celelalte, care au o incarcatura emotionala mai mica, le tin la birou, unde imi primesc invitatii de afaceri. Aceasta nu inseamna ca am indoieli legate de fotografia mea. Mai degraba, faptul ca iau o decizie gandita legata de locul in care o tin demonstreaza ca sunt constienta de chestiunile sensibile legate de aceasta si de posibilele reactii adverse pe care le poate starni. Optez pentru a nu etala fotografia pentru a ma asigura ca invitatii mei, oameni de afaceri, se simt in largul lor. Iar la mine in birou pun alte obiecte care incurajeaza discutii „sigure“.
Probleme personale: Printre subiectele considerate extrem de personale se numara sanatatea, finantele si religia. Desi este un moment propice pentru a-l cunoaste pe celalalt, exista limite care trebuie respectate. Ele ajuta ambele parti sa pastreze un confort profesional si sa se simta in largul lor. Retine ca acesta este un moment in care se pun temeliile increderii si ale relatiei tale de afaceri. Prea multe „confidente“ pot compromite total obiectivul.