BlogulSpecialistului → Management si afaceri → Un plan de afaceri… Chiar te ajuta? DA!
Multi intreprinzatori au impresia gresita ca un plan de afaceri este acelasi lucru cu o cerere de finantare. Eroarea rezulta din neintelegerea utilizarilor acestor doua instrumente de afaceri diferite. Un plan de afaceri este un ghid cuprinzator de orientare a afacerii catre obiectivul stabilit; el raspunde detaliat la intrebarile: ce, de ce, unde, cum si cand. Cererea de finatare este o solicitare de fonduri pe baza de plan de afaceri, care prezinta istoricul si obiectivele activitatii. Cele doua notiuni sunt strans legate, dar nu interschimbabile. Un plan de afaceri este o definire scrisa a scopului propus si, in acelasi timp, un plan operational de atingere a acestuia.
Se poate spune ca un plan de afaceri este un instrument complet cu ajutorul caruia iti definesti produsul, nivelul veniturilor anticipate si procedeele de operare. El este necesar pentru a reusi sa atragi investitori, sa obtii finantare si sa prezenti incredere in fata creditorilor, in special in perioadele de lipsa de lichiditati, cand cheltuielile depasesc suma de bani disponibila.
Alcatuirea unui plan de afaceri castigator cere studiu si timp, asa incat nu incerca sa il scrii in intregime intr-o zi sau doua. Cea mai simpla cale este sa incepi cu un carnetel si un creion. Odata ce ai inceput sa te gandesti la respectivul plan de afaceri, vei avea 1.000 de ganduri si idei pe minut De aceea ei bine sa ai intotdeauna la tine acest carnetel in care sa-ti notezi aceste idei – despre promovarea vanzarilor, alegerea distribuitorilor sau orice altceva despre functionarea sau crearea afacerii. Mai tarziu, cand vei lucra efectiv la acel plan de afaceri, vei putea studia acest carnetel cu idei, evaluandu-le, prelucrandu-le si integrandu-le in tabloul de ansamblu al planului.
Ai un plan de afaceri complet? Bravo! Inainte de a-l culege la calculator, mai citeste-l o data pe zi, timp de o saptamana, pentru a-l modifica sau corecta. Prezinta-l apoi unui jurist si unui contabil, si chiar unui consultant de afaceri. Dupa ce a fost trecut in revista de acestia si ai facut ultimele schimbari, este gata de tehnoredactat si de tiparit. Tipareste-l in trei exemplare, nu te multumi cu fotocopii, care ar diminua imaginea profesionalismului planului atunci cand il prezinti pentru a impresiona pe cineva. Acest efort de multiplicare corespunzatoare este nesemnificativ fata de munca depusa pentru intocmirea lui. Fiecare exemplar va fi legat separat intr-o coperta aspectuoasa, luata din orice librarie.
Acum poti in sfarsit sa te destinzi si sa fii multumit de tine. Ai un plan de afaceri complet si detaliat care te va ajuta sa ai succes in demararea sau dezvoltarea afacerii tale.
Orice afacere de succes se bazeaza pe un plan de afaceri bine elaborat si pe un marketing eficient! |