BlogulSpecialistului → Management si afaceri → Centru de colectare pentru ciuperci si fructe de padure
Sebastian Cazacu, Ramnicu Valcea
"Aceasta afacere se poate dezvolta mai ales in zonele de deal si de munte, pe langa padurile de foioase sau conifere, dar nu numai. Ea a fost pusa in practica de un prieten in timpul vacantelor de vara pe care le petrece la bunici, in localitatea Voineasa (Valcea). Afacerea presupune colectarea ciupercilor si a fructelor de padure de la locuitorii acestor zone (sau chiar din padure) si distribuirea lor catre firmele colectoare (de exemplu, Diana Rom din Rm. Valcea, Transilvan Funghi) sau catre firme care le prelucreaza, producand sucuri naturale, gemuri etc. (Raureni S.A.).
Activitatea este una sezoniera, aproximativ 5 luni pe an pentru ciuperci si 4 luni pentru fructele de padure. La inceput, prietenul meu a incercat doar colectarea ciupercilor si in lipsa acestora a continuat cu colectarea fructelor de padure. Cel mai cautat in zona unde locuieste el (Voineasa) este hribul. Pentru hrib avem trei categorii de calitate: categoria I, de cea mai buna calitate cand ciuperca este alba, categoria II pentru cele ingalbenite si categoria III restul. Pretul la categoria I variaza intre 40.000 de lei/kg in lunile in care se gaseste din abundenta si 200.000 de lei/kg la sfarsitul lunii septembrie si inceputul lunii octombrie, cand aceste ciuperci sunt mai rare. La categoria a II-a, pretul variaza si el intre 10.000 si 40.000 de lei/kg. Cantitatile de hrib colectate variaza intre 500 kg si 2 tone/zi, iar comisionul celui care colecteaza este de pana la 5.000 de lei/kg la categoria I. In medie se castiga cam 1-2 milioane de lei pe zi, asta in conditiile in care in Voineasa mai sunt inca sase centre de colectare a ciupercilor.
Cumpararea ciupercilor de la localnici se face cu banii firmei exportatoare, nefiind astfel nevoie de nici un efort financiar. La sfarsitul fiecarei zile, firma cumparatoare trimite masina frigorifica si ridica marfa si tot la sfarsitul zilei se primeste comisionul cuvenit pentru cantitatea livrata. Afacerea ar fi si mai profitabila in cazul in care hribul de categoria II se usuca si se vinde uscat (ciupercile din categoria I se consuma, de regula, proaspete). Intr-un kilogram de hrib uscat intra aproximativ 6-7 kg de ciuperci proaspete. Daca cele 6-7 kg de ciuperci proaspete costa la colectare aproximativ 210.000 de lei (30.000 de lei/kg), 1 kg de ciuperci uscate se cumpara cu aproximativ 800.000 de lei, castigul fiind astfel de aproape 4 ori mai mare. Deoarece in zona nu exista un cuptor profesional care sa usuce ciupercile, localnicii le usuca la soare, pe timpul verii.
Fructele de padure, precum fragii, afinele, zmeura, murele se colecteaza la preturi cuprinse intre 20.000 si 40.000 de lei/kg, cantitatile colectate fiind insa mult mai mici, intre 300 si 1.000 kg/zi pentru fiecare sortiment. Ca medie, se colecteaza cam 400 kg de fructe de padure pe zi (toate sortimentele), iar comisionul colectorului este de 1.000-1.500 de lei/kg (un castig de 400.000-600.000 de lei/zi).
Intr-adevar, intervin o multime de factori (vreme, concurenta, piata), dar din cate cunosc si din cate am vazut este o afacere foarte profitabila, iar cei care se ocupa cu acest lucru au numai de castigat."
Ai un teren undeva la tara? Valorifica-l transformandu-l intr-o afacere prospera prin cultivarea legumelor in solarii! Click aici! |
locuiesc intr-o zonavoineasa,jud.valceain care galbiorii si minatarcile se gasesc in cantitati apreciabile.doresc colaborare serioasa cu o firma de colectare.tel 0742480011