BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Scoala pentru viata
Astazi este 1 octombrie si ca de obicei, se „inaugureaza” cu multa „galagie” inceperea unui nou an universitar. In prim-plan apar si de aceasta data politicienii si seful statului, care isi aduc aminte cu nostalgie de anii studentiei si tin discursuri care mai de care mai populiste. Stim cu totii ca, din pacate, nici una dintre universitatile romanesti nu este in primele 500 din lume, iar potirivit unor date recente avem cea mai putin calificata forta de munca din Europa (alaturi de Bulgaria). Aceasta este realitatea!
Totusi, mi-am propus sa nu „stric” acest moment festiv si sa vad lucrurile bune care s-au petrecut in ultimul an. Foarte importanta mi se pare Legea privind practica elevilor si studentilor nr. 258/2007 adoptata in vara aceasta. Statul si-a inteles menirea si a creat cadrul legal care permite angajatorilor sa incheie parteneriate cu scoli sau universitati in vederea formarii unor absolventi care sa dobandeasca si abilitatile practice necesare exercitarii unei profesii.
Prevederile acestei legi se aplica incepand cu semestrul al II-lea al anului scolar/universitar 2007-2008. Pe perioada de practica, partenerul de practica (societate comerciala, institutie publica) il poate angaja pe practicant, conform legislatiei in vigoare, pe baza unui contract de munca pe durata determinata, prin negocierea remuneratiei.
Organizatorii de practica, unitati si institutii de invatamant, beneficiaza de o subventie suplimentara, echivalenta cu 5% din alocatia anuala pentru fiecare elev sau student. Sumele sunt utilizate exclusiv pentru organizarea si desfasurarea practicii.
Cat de mult a crescut salariul mediu brut in anul 2006? Cum devii dependent de munca?