BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Concediul si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca
Potrivit dispozitiilor art. 50 lit. b) din Codul muncii, contractul individual de munca se suspenda de drept in cazul concediului pentru incapacitate temporara de munca. Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. Ca angajator, insa, aveti obligatia de a suporta plata indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca pentru salariatii dumneavoastra din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca. |
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca cauzata de boli obisnuite se determina prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul stabilite conform art. 10 din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, determinata de tuberculoza, SIDA, neoplazii, precum si de o boala infectocontagioasa din grupa A si de urgente medico-chirurgicale stabilite prin hotarare de guvern, este de 100% din baza de calcul stabilita conform art. 10.
Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire.
Pentru unele boli speciale prevazute in art. 13 alin. (3) din O.U.G. nr. 158/2005 durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este mai mare.
Pentru mai multe detalii apasa aici