BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Mamicile de tripleti si gemeni pot obtine indemnizatii doar in instanta
Hotararea Curtii de Apel Alba, prin care o mamica de tripleti primea dreptul la indemnizatii de crestere pentru toti copiii, a fost atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie de catre Directia de Munca si Protectie Sociala Alba.
Directorul executiv adjunct pe probleme de asistenta sociala al institutiei, Ioan Crisan, ne-a explicat de ce s-a actionat astfel. “Noi suntem slujbasi ai statului si trebuie sa mergem pana in panzele albe cu legile pe care le avem, bune, rele. Eu unul am ajutat-o pe femeie si i-am dat decizia de respingere mai repede, ca sa poata obtine o decizie in instanta impotriva articolului respectiv de lege. Acum, daca va castiga si la Curtea de Casatie, noi vom respecta decizia si vom plati suma respectiva. Problema este ca, pana cand ministrul nu va face ceva sa elimine prevederea declarata ilegala de instanta, noi vom continua sa procedam ca pana acum si femeia respectiva va trebui sa ne dea din nou in judecata, pe viitor. Si celelalte mamici trebuie sa ne dea in judecata. La noi nu prea functioneaza chestia cu precedentul, si nimeni altcineva nu ne-a mai atacat in instanta”, ne-a spus adjunctul DMPS Alba. Ministrul muncii, Paul Pacuraru, ne-a declarat zilele trecute ca va mai studia ce e de facut in acest caz. “Nu e asta marea problema a Romanie, un caz de tripleti. O problema adevarata, din cauza careia bugetul nostru sta intr-o rana ar fi magistratii care isi castiga mereu in instante noi mariri de salarii, pe care nu mai putem sa le platim”, ne-a spus ministrul, fara sa dea un termen concret pana la care s-ar putea rezolva si problema mai mica a tripletilor.
Conform unei Hotarari de Guvern din 2006, mamele de tripleti si de gemeni la a doua nastere sunt discriminate la primirea indemnizatiilor de crestere a copiilor. Ionela Danciu din Aiud, mama de tripleti, a dat insa in judecata DMPS Alba si a obtinut inceputul lunii, indemnizatii de 800 lei pentru fiecare copil, platite retroactiv, articolul discriminator din HG 1026/2006 fiind declarat ilegal.
Sursa: gardianul.ro
![]() |
Intocmiti, in doar 5 minute, orice document solicitat de catre inspectorii de munca sau superiorii dvs. si evitati amenzile din Codul muncii! |
Unde ar trebui sa ma interesez care este adevarul si cum trebuie sa procedez?