BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Studiu de caz: taxare inversa
Intrebare
O societate in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, cumpara bunuri de la o societate cu sediul in SUA. Societatea din SUA achizitioneaza aceste bunuri de la o societate din Germania care este inregistata in scopuri de
TVATVA
. Bunurile respective sunt din Comunitatea Europeana; ele sunt transportate direct din Germania la societatea din Romania (dar facturate de societatea din SUA) fara sa paraseasca spatial comunitar.
Care este regimul din punct de vedere al
TVATVA
pentru aceasta operatiune?
Poate fi considerata taxare inversa?
Raspuns
In acest caz, bunurile sunt expediate de pe teritoriul unui stat comunitar, motiv pentru care operatiunea se poate considera o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care se datoreaza
TVATVA
prin aplicarea regimului de
taxare inversataxare inversa
Faptul ca firma din SUA are calitatea de cumparator-revanzator al unor bunuri de la un furnizor stabilit in Germania pe care le revinde ulterior unui cumparator, nu schimba natura operatiunii deoarece bunurile sunt de origine comunitara.
Operatiunea este o achizitie intracomunitara de bunuri asa cum este definita la articolul 125^1 ,,Semnificatia unor termeni si expresii,, alineatul 1 punctul 2 coroborat cu articolul 130^1 (1). Prin acest articol achizitia intracomunitara de bunuri are in vedere doar bunurile mobile corporale expediate sau transportate catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor. concretizata prin formula contabila 4426 = 4427.
Faptul ca bunurile au fost expediate din Germania inseamna ca operatiunea este o achizitie intracomunitara din Germania pe teritoriul Romaniei.
In acest context sunt aplicabile prevederile articolului 132^1 denumit ,, Locul achizitiei intracomunitare de bunuri,, conform caruia locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor, deci in Romania.
Pentru achizitia intracomunitara efectuata, firma din Romania este obligata la plata taxei conform articolului 151 ,,Persoana obligata la plata taxei pentru achizitii intracomunitare,, ,,Persoana care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri care este taxabila…. este obligata la plata taxei.,,.
Deoarece este o achizitie intracomunitara, operatiunea se evidentiaza fiscal in jurnalul pentru cumparari si jurnalul pentru vanzari completat pentru perioada fiscala in care are loc achizitia. Prin decontul de
TVATVA
, operatiunea se raporteaza la urmatoarele randuri:
- randul 4 corespunzator rulajului creditor al contului 4427.
- randul 15 corespunzator rulajului debitor al contului 4426.
Deoarece se declara prin decontul de
TVATVA
ca o achizitie intracomunitara, operatiunea trebuie raportata la organul fiscal teritorial in baza formularului "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri" cod 390 reglementat prin O.M.E.F. nr. 552 din 28 martie 2008, modificat prin O.M.E.F. nr. 788 din 24 aprilie 2009.
Din acest ordin, rezulta faptul ca pentru achizitiile intracomunitare de bunuri in cazul in care furnizorul nu comunica un cod valabil de
TVATVA
, dar bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, achizitia se declara in declaratia recapitulativa astfel:
- la coloana "Tara": se inscrie codul tarii membre din care s-a efectuat livrarea intracomunitara, respectiv Germania;
- la coloana "Cod operator intracomunitar": se inscrie codul de inregistrare in scopuri de
TVATVA
a casei de expeditie;
- la coloana "Denumire/Nume, prenume operator intracomunitar": se inscrie denumirea/numele, prenumele furnizorului care a emis
facturafactura
;
- la coloana "Tipul operatiunii": - se inscrie "A";
- la coloana "Baza impozabila": se inscrie valoarea tranzactiei efectuate in perioada de raportare cu respectivul furnizor.
Nu se precizeaza daca:
- intre firma din Germania si firma din S.U.A. exista vreo relatie de reprezentare, eventual firma din Germania sa fie reprezentantul fiscal firmei din SUA;
- firma din SUA este inregistrata in scopuri de
TVATVA
pe teritoriul:
a) Germaniei, caz in care are loc o livrare pe teritoriul national al Germaniei catre firma din SUA;
b) Romaniei, caz in care firma din Germania considera livrarea de bunuri catre partenerul din SUA operatiune scutita de
TVATVA
;
- pe factura emisa furnizorul din SUA a inscris mentiuni referitoare la obligatia platii
TVATVA
;
- exista vreo relatie de afiliere sau de subordonare (o filiala) intre firma din SUA si destinatarul bunurilor din Romania.
Deoarece legislatia fiscala din statele membre este armonizata cu Directiva 112, exista posibilitatea ca legislatia fiscala din Germania sa oblige firma din SUA sa se inregistreze d.p.d.v. al
TVATVA
pentru efectuarea unei livrari intracomunitare, asa cum prevede legislatia fiscala din Romania la articolul 153 alineatul 5:
"O persoana impozabila nestabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de
TVATVA
in Romania, care are sau nu un sediu fix in Romania, care intentioneaza sa efectueze o achizitie intracomunitara de bunuri, pentru care este obligata la plata taxei, conform art. 151, sau o livrare intracomunitara de bunuri scutita de taxa, va solicita inregistrarea in scopuri de
TVATVA
, conform acestui articol, inaintea efectuarii achizitiei intracomunitare sau a livrarii intracomunitare".
Practic, firma din SUA a efectuat o achizitie de bunuri de pe teritoriul Germaniei, urmata de o LIC pe teritoriul Romaniei. In situatia in care exista vreo relatie de afiliere sau de subordonare (o filiala) intre firma din SUA si destinatarul bunurilor din Romania operatiunea ar reprezenta un transfer de bunuri din Germania in Romania, operatiune considerata asimilata unei achizitii intracomunitare.