Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Catina, un izvor de sanatate
Publicat de catre Suntfericita.manager.roNr. vizualizari: 2832 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Catina reprezinta una dintre cele mai valoroase plante medicinale. Fructul de catina contine vitamina A, C, complexul B, E, P, K, F si microelemente precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier si sodiu. Este o sursa importanta de betacaroten, pectine, zaharuri, aminoacizi esentiali si acizi grasi esentiali.
Cicatrizant si antiseptic, sucul de catina este astringent si limiteaza aciditatea, ajuta la reglarea tranzitului intestinal, fiind de folos persoanelor care sufera de constipatie.
Foarte apreciat este uleiul de catina, fiind utilizat in tratamentul ulcerului gastric si duodenal, diareei, urticariei, reumatismului, afectiunilor circulatorii si hepatice. Uleiul de catina sub forma de picaturi si capsule reduce durerile menstruale.
Fructele de catina actioneaza ca un excelent tonic al sistemului nervos, datorita prezentei intregului complex de vitamine B in concentratii mari si datorita acizilor grasi esentiali continuti.
Catina previne aparitia cancerului, a diabetului (in cazul diabetului, se foloseste uleiul din fructe de catina), incetineste imbatranirea, creste imunitatea organismului si reduce colesterolului rau (LDL).
Catina este utilizata cu succes si in industria cosmetica. Bogata in substante nutritive, tinctura de catina are proprietati cicatrizante si emoliente. Uleiul de catina trateaza diverse afectiuni cutanate cum ar fi: dermatite, acnee, eczeme, psoriazis, arsuri solare. Se zdrobesc fructele proaspete de catina si se aplica direct pe zona afectata.
Mai mult, sa nu uitam faptul ca fructele de catina contin de 2 ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele. In fructele coapte, continutul depaseste 400-800 mg la 100 g suc proaspat.
Poate fi folosita in curele de slabire deoarece inhiba pofta de mancare si previne obezitatea. Daca tii cura de slabire nu uita sa bei ceai de catina deoarece acesta iti va asigura necesarul de vitamine (A, E , B1, B2, K, P) si minerale (magneziu, fosfor, calciu).
Siropul si ceaiul de catina au efecte energizante si intaresc imunitatea organismului. Cel putin o data pe an este bine sa urmezi o cura cu ulei de catina pentru detoxifierea ficatului.