Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Terapia prin masaj - o terapie moderna "veche de cand lumea"



Pe drept cuvant orientalii, „inventatorii” masajului spun despre el ca este cea mai veche terapie practicata de catre om. in China si Japonia este cunoscut de peste cinci mii de ani, iar in Europa era deja cunoscut in perioada Antichitatii. in timpurile moderne, masajul a devenit popular in sec. al XIX-lea cand s-au pus bazele principiilor stiintifice ale acestei practici.

Astazi terapia prin masaj isi ocupa locul binemeritat in cadrul terapiilor complementare, aducandu-si din plin aportul in domeniul ingrijirii sanatatii.

Terapia prin masaj este o metoda de sustinere a starii de sanatate

Terapia prin masaj, nu este o metoda de vindecare a unor afectiuni grave ale organismului uman. De acest lucru se ocupa medicina alopata, precum si unele terapii alternative.
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


Terapia prin masaj poate rezolva insa cu succes o serie de disfunctionalitati somatice si energetice ale organismului uman.  Putem afirma cu incredere ca aceasta terapie isi merita locul in domeniul metodelor si sistemelor de profilaxie si intretinere a starii de sanatate, lucru foarte important, deoarece „este mai bine si mai usor sa previi decat sa tratezi”!
Terapia prin masaj este o „terapie blanda”, este o forma de comunicare prin „atingere”, este o aducere aminte de primele clipe cu care am fost primiti in aceasta lume, este o modalitate de constientizare a complexitatii organismului, si mai reprezinta o metoda sigura si concreta de armonizare si echilibrare a celor trei forte din noi: trupul, sufletul si mintea!

Aceasta terapie aduce modificari si transformari profunde in organism, aspect clar sesizat si evidentiat in timpul si dupa fiecare sedinta de masaj.

Reducerea si inlaturarea starii de disconfort, senzatia de „corp usor”,, calmarea si limpezirea mintii, o mobilitate sporita a corpului,  disparitia incordarilor si tensiunilor fizice si psihice, pacea si linistea din suflet, o anumita luminozitate a fetei si mai ales disparitia unor disfunctionalitati ale corpului, sunt o parte din efectele terapiei, care, anticipeaza transformarile pozitive ce vor surveni in perioada imediat urmatoare in viata persoanei trecute printr-o astfel de terapie.

intre piele si psihic exista o stransa legatura, acestea influientandu-se reciproc

Apeland periodic la acest tip de terapie, se obtine in mod evident, o echilibrare a psihicului prin intermediul pielii corpului.

Motivul legaturii dintre piele si psihic este simplu: au aceeasi origine embrionara! Ele se formeaza impreuna, din aceleasi celule, in a 21-a zi de viata a embrionului si raman interconectate toata viata, influentandu-se reciproc.
 Aceasta stransa legatura face ca puseele de psoriazis, herpes sau acnee, sa fie puse la ora actuala pe seama stresului, nervozitatii, angoasei. Studiile de specialitate arata ca nu mai putin de 80 la suta dintre bolile de piele sunt provocate de tulburari psihice.

Asadar, trebuie sa ne intelegem propria piele, descifrand limbajul ei. Caldura, frig, durere, pielea le simte, le absoarbe, ducand mesajul la creier. in corpul nostru informatiile nu inceteaza sa circule. Cele cinci milioane de celule senzoriale si cei aproximativ doi metri patrati de piele care ne separa de lumea exterioara, sunt un imens receptor de senzatii. Neuromediatorii, acele mesaje chimice care circula intre piele si sistemul nervos, au rol in determinarea imunitatii, in producerea de colagen, de sebuum si de pigmenti.

Prin stimularea pielii putem ajunge in interiorul organismului

Pielea noastra are capacitatea de a se reinnoi continuu, debarasandu-se de celulele vechi si creand celule noi.
in general avem trei straturi, din care cel de la suprafata epidermul este stratul protector. Celulele de dedesubt sunt cele care se inmultesc si apoi sunt trimise catre epiderma, aceasta inlocuire constanta fiind cea care ne mentine fizicul placut.

 S-a calculat ca aceasta schimbare este de aproximativ 30 000 de celule in fiecare minut, fara ca noi sa ne dam seama. Mai mult, la microscop s-a vazut ca o suprafata de piele de 2,5 cm, contine: 20 de vase de sange, 510 glande sudoripare, 100 glande uleioase, 65 fire de par si 1300 fire de nervi senzitivi care detecteaza caldura, frigul si presiune pe piele! Interesant este faptul ca prin stimularea pielii putem ajunge asadar in interiorul organismului, acolo unde pot fi declansate mecanisme profunde de echilibrare. Trebuie doar stimulare!

Terapia prin masaj intareste imunitatea organismului prin stimularea curentului limfatic

Terapia prin masaj reuseste incontestabil sa dinamizeze de asemenea si sistemul limfatic, care are rol in imunitatea organismului, prin intensificarea schimburilor nutritive, stimularea producerii de limfocite si eliminarea toxinelor din corp.

Sistemul limfatic al organismului si sistemul circulator sunt strans interconectate. Vasele limfatice insotesc venele si au o structura asemanatoare cu acestora.

Circulatia limfei se face de la periferia corpului spre marile ducturi limfatice, si este foarte lenta, fluxul limfatic fiind de 2-4 litri la 24 ore! Circulatia limfei este asa de lenta pentru ca acest sistem limfatic nu are o „pompa” asa cum are sistemul circulator – inima. Prin masaj, mana terapeutului devine astfel „pompa” care impinge limfa spre evacuare, accelerand curentul limfatic de  pana la 15-20 ori, rezultand astfel o mai mare rapiditate in detoxifierea organismului.

Limfa transporta acizii grasi si colesterolul, precum si enzime si hormoni eliminati de celulele secretoare.

Terapia prin masaj accelereaza circulatia limfei in spatiile intercelulare prin procedeele de alunecare si presare, care umplu si golesc succesiv si intr-un ritm accelerat vasele masate, impingand limfa in sensul scurgerii ei normale.
 Masajul executat in profunzime pe relieful muscular si apasand in spatiile dintre muschi, acolo unde se gasesc vasele colectoare de limfa, face ca deseurile toxice ale organismului sa fie dislocate si antrenate in curentul limfatic.

Toxinele transportate de curentul limfatic, sunt drenate la nivel subclavicular, in sange, si eliminate din organism prin organele de excretie.

Sistemul limfatic contine si reteaua de ganglioni limfatici, care alimenteaza limfa cu limfocite si imunoglobuline necesare in imunitatea organismului. Cea mai mare concentrare de ganglioni limfatici se gaseste in zona abdomenului, sub ombilic, acolo unde sangele aduna majoritatea toxinelor din corp.

Acestia sunt pozitionati in doua straturi: un strat superficial, in grasimea de sub piele, si un strat profund situat in jurul rinichilor si a osului sacru.

Prin masarea tesuturilor abdomenului, ganglionii limfatici vor fi stimulati, rezultand o decongestionare a zonei, si o repunere a toxinelor in circuit. Acesti ganglioni sunt importanti datorita legaturii stranse a acestora cu intestinele, sistemul digestiv si cu sistemul de detoxifiere a ficatului.

Fiecare sedinta de terapie prin masaj este unica si de fiecare data altfel

La fiecare sedinta de terapie se impun noi abordari, in functie de felul in care corpul pacientului transmite nevoile momentului.

Gama de tehnici si proceduri cu care lucreaza terapeutul trebuie sa cuprinda diverse stiluri si metode, astfel ca in cazul unui profesionist adevarat, sa poata alege solutia optima pentru a realiza o terapie completa si complexa.

De la procedeele bine cunoscute ale masajului clasic (suedez, pressel), la tehnici de masaj limfatic (drenaj limfatic) si stimulari pentru masajul organelor interne (Chi Nei Tsang), pana la masajul zonelor reflexe de pe corp (reflexoterapie), micromasajul proiectiei meridianelor de acupunctura (Su-Jok), tehnici de reasezare si mobilizare a articulatiilor corpului (Yumeiho, kinetoterapie articulara), terapie vertebrala prin calcare cu piciorul (masajul Elefterie), exercitii de respiratie pentru relaxarea psiho-somatica (pranayama), presopunctura (prin vibratie punctiforma si presiune, sau de tip shiatsu), exercitii fizice izometrice si proceduri de gimnastica vibratorie stretching) si pana la metodele de echilibrare energetica a chackrelor si culorilor din invelisurile corpului (biomasajul, cristaloterapia), sunt cateva dintre procesele care trebuie atent selectionate si combinate in cadrul fiecarei sedinte de terapie.

Evaluarea somato-energetica, la inceputul terapiei, in timpul terapiei si la sfarsitul acesteia (radiestezie), curatarile si incarcarile energetice (reiki), punerea palmelor (tehnica radianta), refacerea circuitelor energetice ale corpului si deblocare emotionala (EFT), stimularea fasciilor si fibrelor senzoriale prin trezirea fortelor interioare de autovindecare (Bowen, craniosacrala), sunt alte terapii din cadrul carora putem alege doar secventele care trebuie si doar daca trebuie la terapia prin masaj. Remarcam faptul ca toate aceste terapii, deriva din masaj, care este cea mai veche terapie din lume: „mama” tuturor terapiilor.

intregirea terapiei prin recomandarea utilizarii unei alimentatii echilibrate (dietoterapie), utilizarea suplimentelor nutritionale, si a produselor din plante medicinale (fitoterapie), specifice fiecarei persoane in parte, precum si toata iscusinta terapeutului in a potrivi la fiecare sedinta si pe parcursul intregului program, metodele corecte de lucru, conduce la obtinerea rezultatului final: obtinerea echilibrului fizico-psihico-sufletesc, necesar vietii de zi cu zi.

Terapia prin masaj este si o terapie energo-informationala

Pe tot parcursul sedintei de terapie, fiecare metoda folosita sau exercitiu recomandat, este sustinut de constiinta si forta vitala a terapeutului, care atentie, el – terapeutul - nu este altceva decat un „stimul” puternic, care declanseaza in pacient forte subtile interioare de refacere si echilibrare.

Acest lucru poate fi explicat foarte clar din punct de vedere stiintific. stim ca apa este prezenta in organismul nostru in procent de 70%, sub forma de sange, plasma, limfa, apa intracelulara, interstitiala, etc. Tehnologiile moderne evidentiaza efectele structurante ale diferitelor tipuri de stimuli asupra „memoriei apei organice”,  (vezi experimentul japonezului Masaru Emoto).

Pornind de la concluziile acestui experiment, putem demonstra practic ca, starile pozitive de constiinta determina o structurare a „apei” din organism, determinand o stare generala de reechilibrare. Gandirea pozitiva fata de o anumita terapie, va restructura in mod benefic „apa biologica” a corpului, pregatind astfel „terenul” pentru a primi si informatia cu care este incarcata acea terapie!

Aceasta descoperire interesanta se poate aplica cu succes si in cadrul terapiei prin masaj, constientizand rolul acesteia de terapie informationala, terapeutul devenind in acest caz, emitatorul iar pacientul devenind receptorul, acesta din urma reconfigurandu-si structura dupa „matricea informationala” a terapeutului!

 Iata de ce este important ca terapia prin masaj sa fie bine bine inteleasa, sa fie acceptata si recunoscuta ca fiind o terapie complementara cu profunde efecte pozitive asupra organismului uman.

in aceasta ordine de idei, pe langa numeroasele efecte psiho-somatice obtinute in cadrul terapiei prin masaj, unanim cunoscute si recunoscute, trebuie sa evidentiem si efectele profund energetice ale acestei terapii.

Masajul stimuleaza energia interna a organismului, o activeaza si o dezvolta, contribuind substantial la procesul de refacere si echilibrare fiziologica.

Deblocarile punctelor de pe meridianele energetice realizate prin tehnici corect aplicate, dinamizarea energetica a centrilor de forta ai corpului, alaturi de masajul energetic fara atingere necesar echilibrarii planurilor subtile ale fiintei, fac ca efectele acestei terapii sa fie mult amplificate, iar starea obtinuta la finalul terapiei sa confirme eficienta acesteia.

Cum se desfasoara o sedinta de terapie prin masaj de calitate?

Abordarea unei sedinte de terapie prin masaj implica in primul rand o instruire si o cunoastere profunda a acestei tehnici de catre terapeut, astfel incat terapia aplicata sa fie particularizata pentru fiecare persoana in parte si sa cuprinda o abordare holistica tinand cont de tot ceea ce implica acest lucru.

Fiecare sedinta de masaj contine in desfasurarea ei o serie de etape atent parcurse, astfel incat rezonanta creata intre terapeut si pacient sa duca la o serie de efecte progresive, care sa reflecte diferenta de stare intre inceputul terapiei si finalul acesteia.

O prima etapa se refera la pregatirea cu maxima atentie a ambientului in care se desfasoara terapia.
Spatiul destinat este indicat sa fie un loc consacrat numai pentru aceasta activitate, prin acest aspect creandu-se o atmosfera de siguranta, de calm si relaxare, lucru sesizat imediat la intrarea in acel spatiu.

Temperatura optima a spatiului, parfumurile vegetale emanate in aer, uleiurile si esentele din plante medicinale utilizate in timpul terapiei, prezenta unei muzici terapeutice prin energia pe care o degaja, precum si aspectul igienic impecabil al intregului spatiu in care se desfasoara terapia, sunt elementele importante in desfasurarea ideala a sedintei.

Se va configura spatiul de lucru, si se vor pregati cu maxima atentie, toate accesoriile terapeutice, specifice fiecarui client in parte, anticipand asteptarile acestuia. Ne referim aici la detalii legate de preferintele clientilor, legate de temperatura, muzica, aromaterapie, comfortul pe masa de terapie, etc.

O foarte mare importanta, trebuie acordata, armonizarii terapeutului cu fiecare client in parte, printr-o abilitate empatica, chiar de la primul contact, al intrarii in spatiul de terapie.

Aceasta calitate a terapeutului, ajuta la stabilirea spontana a programului personalizat de terapie, cu abordarea intuitiva a tuturor tehnicilor si metodelor de lucru in acea sedinta.

Un lucru foarte important si bine de retinut. O terapie prim masaj, fie terapeutic sau de relaxare, e bine sa se faca asa cum am mai mentionat anterior, intr-un spatiu consacrat. Acel spatiu se incarca in timp, cu energii de relaxare si de vindecare, creandu-se un camp terapeutic ce ajuta la obtinerea mai rapida a rezultatelor dorite.

Persoana care a beneficiat de terapie, va cunoaste printr-o stare aparte, o transformare pozitiva a structurilor sale fizice, psihice si energetice, stare care se va mentine si atunci cand va intra in spatiul sau familial, transmitand-o celor apropiati.

Din aceasta prima etapa premergatoare terapiei propriu-zise, face parte si dinamizarea terapeutului, care pe langa structurarea fizico-energetica cu care este inzestrat, trebuie sa abordeze o atitudine pozitiva, optimista, plina de energie si incredere fata de terapia pe care o practica, lucru foarte important pentru transmiterea acestei stari, prin rezonanta, pacientului.

Acest aspect esential, ca de altfel in toate terapiile, este necesar, deoarece terapeutul are rolul de emitator de informatii pentru persoana cu care interactioneaza.

Extinzand acest aspect, putem sustine pe baza descoperirilor de ultima ora, ca o anumita stare de constienta, poate determina prin rezonanta, o „restructurare” a „apei biologice” a corpului supus terapiei, pregatind astfel terenul pentru a primi si informatia cu care este incarcata acea terapie, prin forta vitala a terapeutului.

in acest sens e nevoie de un anumit program de fortificare a terapeutului ce cuprinde un set de optimizari personale, psiho-somatice si dezvoltare personala,  ce se doreste in final, a fi un mod de viata.

Etapa propriu-zisa a terapiei prin masaj, reprezinta desfasurarea actului terapeutic in sine, moment in care se ajunge la acea stare de empatie si gratie divina, care duc terapia pe alte frecvente si vibratii. Este momentul sublim in care are loc lucrarea de autovindecare a fizicului, a sufletului, a mintii.

Experienta terapeutului si stilul personal de lucru, face ca persoana supusa terapiei sa atinga starea optima de relaxare fizica si mentala care sa permita participarea psiho-emotionala la declansarea mecanismelor si sistemelor bioenergoinformationale de autoreglare, autoechilibrare, de autovindecare existente in interiorul acesteia.

Terapia prin masaj ajuta trupul, sufletul si mintea intr-un mod holistic

Terapia prin masaj este o terapie care se adreseaza simultan celor trei forte animatoare de viata: trup- suflet- minte, in incercarea de a obtine o stare de echilibrare profunda si de durata, a tuturor structurilor organismului si o intregire a fiintei umane.

Organismul uman nu functioneaza pe „bucati”, pe segmente separate sau doar pe anumite sisteme, ci functioneaza „ca un intreg”, fiind extraordinar de complex.

 Este lucrarea cea mai desavarsita a lui Dumnezeu, care ne-a daruit statutul cel mai privilegiat din Univers: ne-a facut dupa „chipul si asemanarea Sa”!

Noi ca terapeuti, atunci cand atingem cu palmele o persoana, in timpul terapiei, avem o mare responsabilitate: punem palmele pe lucrarea lui Dumnezeu.

Complexitatea fiintei umane, implica o abordare holistica a terapiei prin masaj, ce necesita o serie de procedee terapeutice, ingenios armonizate de catre terapeut, menite sa deblocheze, sa stimuleze si sa echilibreze circulatia in tesuturi si organe, atat in structura fizica a corpului, cat si in componenta energetica a acestuia.

La fiecare sedinta de masaj se abordeaza tehnici si proceduri complexe, atent combinate, care se adreseaza in primul rand sistemelor corpului fizic, prin stimularea circulatiei sanguine si limfatice, apoi sufletului prin sporirea in timpul terapiei a credintei si iubirii fata de Creator si fata de Creatie, si nu in ultimul rand  se adreseaza mintii, prin informatiile transmise si prin indemnurile practice de a „gandi pozitiv” si a lucra permanent cu cele trei forte ale noastre, pentru a obtine in timp, acea schimbare pozitiva necesara evolutiei personale.

Terapia prin masaj combinata cu tehnici bioenergetice si metode de respiratie

Etapa finala a terapiei prin masaj contine tehnici si metode de respiratie si constientizarea energetica a actului respirator, vizualizarea mentala a starii organelor interne si interactiunea energetica a acestora.  Persoana supusa terapiei invata sa asculte trupul, sa simta sufletul si sa surprinda mintea, traind starea de liniste, calm, echilibru interior, incredere in fortele proprii.

O scurta interventie terapeutica, directioneaza, toate grijile, supararile, necazurile, stresul, tot ceea ce este rau, spre Pamant pentru preluare si transformare, iar de sus, din Cer-Univers constientizam binecuvantarea cu lumina, pace, sanatate, bucurie, iubire. Multumim Cerului si Pamantului pentru darurile oferite, multumim Creatorului pentru ca toate sunt de la El, si ale Lui sunt toate!

Periajul energetic impreuna cu dinamizarea culorilor din aura si echilibrarea straturilor energetice ale corpului, sunt interventiile finale ce ajuta la stabilizarea efectelor intregii terapii.

Corpul nostru, in esenta, este o „entitate” inzestrata cu multa intelepciune. Reactioneaza in functie de stimulii primiti si orice investitie pozitiva pentru intretinerea lui, este o investitie care mai devreme sau mai tarziu va da roade.
Corpul nostru percepe aceasta grija fata de el si daca acest lucru este facut inca din tinerete, atunci acesta ne va rasplati cand vom avea cea mai mare nevoie de el - la batranete, printr-o mai buna forma fizica, o stare psihica echilibrata si o anumita atitudine pozitiva in privinta sensului existentei.

Eugen VIERU - terapeut

Tags: masajmasaj terapieterapia prin masaj


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Terapia prin masaj - o terapie moderna "veche de cand lumea"
Rating:
Nota: 4.33 din 3 voturi

Articole conexe

Top 6 toxine care iti otravesc corpul!

Toxinele sunt peste tot si nu pot fi evitate decat de catre persoanele care cunosc sursele in care acestea se pot gasi. Si apoi apare intrebarea...
Sanatate
Citeste mai departe

Pranz la birou: Paste bolognese cu pui si rucola

Pentru specialistii in arta gatitului, pranzul este floare la ureche. O salata cu ulei de masline, o lipie libaneza cu piept de pui si maioneza?...
Sanatate
Citeste mai departe

Scapa de raceala cu aceste sase retete culinare deosebite!

Scapam de raceala cu vitamine si propolis, echinacea si limonada cu ghimbir, ceai de musetel si lamaie si nu numai! In mare, exista sute sau mii de...
Sanatate
Citeste mai departe

Lucruri pe care le poti face la 40 de ani

de Suntfericita.ro
Pare ca abia ieri aveam 20 de ani, sarbatorind evenimentul cu un tort cu ciocolata si multa sampanie, pe care le-am impartit cu colegele mele de...
Sanatate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special