BlogulSpecialistului → Resurse juridice → Garantia reala
Garantia reala
Garantia reala constituie un drept real care are ca finalitate garantarea indeplinirii oricarei obligatii. Ea acorda creditorului garantat dreptul de a-si satisface creanta cu bunul afectat garantiei inaintea oricarui creditor negarantat si inaintea altor creditori ale caror garantii reale sau drepturi asupra bunului afectat garantiei au un grad de prioritate inferior. Garantia reala se poate constitui cu sau fara deposedarea celui ce constituie garantia de bunul afectat garantiei.
Daca debitorul nu isi indeplineste obligatia, garantia reala ii da creditorului garantat dreptul de a intra in posesie sau de a retine bunul afectat garantiei si dreptul de a-l vinde pentru a-si obtine plata obligatiei garantate, precum si urmatoarele drepturi:
a) dreptul de a inspecta bunul afectat garantiei in timpul programului de lucru al debitorului, astfel incat sa nu afecteze activitatea acestuia;
b) dreptul de a considera ca obligatia garantata a devenit exigibila si de a trece la urmarirea silita, in conditiile Titlului VI din Legea nr. 99/1999 privind unele masuri pentru accelerarea reformei economice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 236 din 27.05.1999, cu completarile si modificarile ulterioare, in cazul in care constata lipsa unei intretineri corespunzatoare a bunului afectat garantiei sau alte fapte de natura sa ingreuneze sau sa faca imposibila urmarirea silita, astfel cum sunt determinate prin contractul de garantie. Creditorul isi poate exercita acest drept numai daca are temeiuri comercial rezonabile de a crede ca bunul afectat garantiei a fost sau este pe cale de a fi pus in pericol sau exista posibilitatea ca plata sa fie pe cale de a fi impiedicata.
Este susceptibila sa fie garantata cu garantii reale orice tip de obligatie de a da, a face sau a nu face reglementata de Titlul VI – „Regimul juridic al garantiilor reale mobiliare“ din Legea nr. 99/1999 privind unele masuri pentru accelerarea reformei economice, cu completarile si modificarile ulterioare, inclusiv obligatiile viitoare, sub conditie, divizibile sau determinabile.
Garantia reala acopera in toata intinderea sa obligatia garantata. Daca partile nu decid altfel, obligatia garantata include dobanzile acumulate si neplatite privind obligatia principala si cheltuielile suportate de creditor cu luarea in posesie si vanzarea bunului afectat garantiei dupa neindeplinirea obligatiei de catre debitor. De asemenea, daca partile nu decid altfel, iar bunul afectat garantiei se afla in posesia partii garantate, cheltuielile rezonabile inclusiv costul asigurarii si plata oricaror alte taxe suportate pentru obtinerea si mentinerea posesiei bunului afectat garantiei si pastrarea acestuia in bune conditii, cad in sarcina debitorului, fiind, de asemenea, garantate prin bunul afectat garantiei.
Pentru mai multe detalii apasa aici
Agenda juristului,
planificatorul care face cariera in justitie!