Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Divortul prin acordul sotilor pe cale judiciara
Nr. vizualizari: 3290 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Poate fi pronuntat indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie, conform art. 374 alin. (1) NCC. Divortul, conform art. 373 alin. (1) lit. a) din noul Cod civil, poate avea loc prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot.
Instanta competenta sa se pronunte asupra cererii de divort este judecatoria in circumscriptia careia se afla cea din urma locuinta comuna a sotilor daca cel putin unul din ei mai locuieste in aceasta circumscriptie.
Aceasta rezulta implicit din teza a II-a a art. 914 alin. (1) din noul Cod de procedura civila republicat, potrivit careia daca sotii nu au avut locuinta comuna sau daca niciunul nu mai locuieste in aceasta circumscriptie judecatoria competenta este cea de la domiciliul paratului.
In cazul divortului prin acord, intrucat niciunul din soti nu are calitatea de parat sau reclamant, reiese ca ar exista o competenta teritoriala alternativa (in lipsa unei locuinte comune) intre instantele de la domiciliul celor doi soti.
Totusi, daca sotii divorteaza prin acord fara a conveni asupra unor cereri accesorii pe care le supun judecatii, s-ar putea contura totusi calitatea de .... continuarea aici >>>
Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...