Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Constituire provizion pentru riscuri si cheltuieli. Caz practic
Publicat de catre E-juridic.roNr. vizualizari: 3935 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Analizam cazul unei firme care a constituit un provizion pentru riscuri si cheltuieli ca urmare a emiterii unei sentinte definitive si executorie intr-un litigiu al societatii cu cativa fosti salariati.
Initial a considerat cheltuiala cu provizionul nedeductibila din punct de vedere fiscal. La momentul platii sumelor catre acesti fosti salariati s-a anulat provizionul prin trecerea lui pe venituri neimpozabile. In aceste conditii, vom stabili daca aceasta cheltuiala prilejuita de achitarea acestor sume (daune) este tot nedeductibila.
Sumele privind acoperirea cheltuielilor de judecata pe care le datoreaza societatea in urma unei hotarari judecatoresti, ramasa definitiva, inclusiv cele pentru acoperirea cheltuielilor de natura salariala si cele privind contributiile sociale obligatorii, sunt tratate din punct de vedere fiscal de prevederile art. 21 din Codul fiscal.
Potrivit acestora, sumele pe care societatea le datoreaza pentru acoperirea cheltuielilor de judecata si de executare sunt considerate cheltuieli deductibile potrivit dispozitiilor art. 21, alin. (1) din Codul fiscal, chiar daca nu sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, deoarece indeplinesc celalalt criteriu si anume ca sunt prevazute in alte acte normative in vigoare (acelea in baza carora judecatorii au emis hotararile).
Aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul profitului impozabil, chiar daca este vorba de persoane fizice care nu mai au calitatea de salariati, deoarece sumele achitate au fost supuse impozitului pe venit.
Cheltuiala cu provizionul a fost nedeductibila, venitul rezultat din anularea provizionului a fost venit impozabil, iar cheltuielile cu achitarea daunelor stabilite de o instanta judecatoreasca printr-o hotarare definitiva si irevocabila sunt deductibile in perioada in care s-au inregistrat.
Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...