Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Executare silita. Ce prevede Codul de Procedura Civila?
Publicat de catre E-juridic.roNr. vizualizari: 5101 / Rating utilizatori: 5 din 3 voturi
Contestatia la executare se judeca de urgenta, in conformitate cu procedura prevazuta pentru judecata in prima instanta, cu citarea partilor si cu acordarea de termene scurte.
Hotararea pronuntata in prima instanta este atacabila cu recurs, iar hotararea prin care s-a promovat o contestatie la titlu este supusa cailor de atac recunoscute de lege impotriva hotararii reprezentand titlul executoriu.
Se recunoaste posibilitatea apelului impotriva hotararii pronuntata in solutionarea contestatiei la executare in prima instanta cand contestatia la executare este formulata de un tert pretinde un drept real asupra bunului urmarit sau cand prin contestatie s-a solicitat si partajul bunurilor comune.
Daca se admite contestatia la executare, instanta poate dispune anularea actului de executare contestat, indreptarea acestuia sau incetarea executarii silite. Instanta poate obliga executorul judecatoresc la indeplinirea actului pe care a refuzat sa-l execute.
De retinut! De cele mai multe ori, debitorii folosesc contestatia la executare ca mijloc de tergiversare a executarii silite sau in scopul sustragerii bunurilor si veniturilor de la executare.
In conformitate cu art. 404, alin. (2) din Codul de procedura civila, in cazul respingerii contestatiei, contestatorul poate fi obligat, la cerere, la despagubiri pentru pagubele cauzate prin intarzierea executarii, iar cand contestatia a fost exercitata cu rea-credinta, el va fi obligat si la plata unei amenzi!
Suspendarea executarii silite
Suspendarea executarii silite se imparte in:
a. suspendarea executarii silite
b. suspendarea provizorie a executarii silite
E important de precizat ca se poate solicita suspendarea executarii silite pana la finalizarea contestatiei la executare si suspendarea provizorie a executarii silite pana la solutionarea suspendarii executarii silite formulate in cadrul contestatei la executare.
a. Suspendarea executarii silite
Se formuleaza in cadrul executarii silite, in temeiul art. 403, alin.(1) din Codul de procedura civila, cu darea unei cautiuni in cuantumul fixat de instanta si cu plata unei taxe de timbru de 10 lei.
b. Suspendarea provizorie a executarii silite
Pana cand instanta va solutiona cererea de suspendare a executarii silite formulate in cadrul contestatiei la executare, daca se motiveaza urgenta, contestatorul poate solicita suspendarea provizorie a executarii silite.
Cautiunea este de 10% din valoarea obiectului cererii sau de 500 lei pentru cererile neevaluabile in bani, taxa de timbru este de 10 lei, iar la cerere se ataseaza si dovada depunerii contestatiei la executare si a suspendarii solicitate in cadrul acesteia.
Dovada depunerii contestatiei la executare poate fi un certificat de grefa sau un exemplar din cerere cu numarul de inregistrare si semnatura judecatorului de serviciu.
Instanta, de fapt, presedintele instantei, poate dispune suspendarea provizorie printr-o incheiere irevocabila pronuntata de urgenta, fara citarea partilor.
Temeiul de drept este art. 403, al. 4 din Codul de procedura civila.
Aceasta suspendare, asa cum sugereaza si denumirea, este provizorie, fiind aplicabila pana la primul termen fixat pentru contestatia la executare, cand instanta ia in discutie si se pronunta asupra suspendarii executarii silite din cadrul contestatiei.
Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...