Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Semnarea bilantului contabil. Dreptul la semnatura
Publicat de catre E-juridic.roNr. vizualizari: 12811 / Rating utilizatori: 4.4 din 34 voturi
Vom afla, prin randurile urmatoare, daca un absolvent licentiat al Facultatii de Stiinte Economice (profil Finante) poate semna bilantul firmei la care este angajat pe functia de Director Economic (chiar daca cifra de afaceri este peste 35000 euro).
Vom stabili la cate firme mai poate sa se angajeze si implicit sa semneze bilantul.
Raspunsul consultantului:
Potrivit art. 1 alin. (1) din Legea nr. 82/ 1991 a contabilitatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea financiara, potrivit prezentei legi.
In conformitate cu dispozitiile art. 10 alin. (2) din aceeasi lege, contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.
Dar, potrivit alin. (3) din acelasi articol, contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
De asemenea, conform alin. (3) indice 1 din lege, in cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (1) indice 1, contabilitatea poate fi organizata si condusa potrivit prevederilor alin. (2) si (3) sau pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, situatie in care raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestor persoane fizice.
Art. 28 alin. (10) din aceeasi lege stabileste ca situatiile financiare anuale si raportarile contabile se semneaza de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.
In concluzie, in temeiul Legii 82/1991 a contabilitatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie cu studii economice superioare iar situatiile financiare pot fi semnate de aceste persoane.
Legislatia nu limiteaza numarul de contracte pe care le poate incheia o persoana pentru exercitarea functiei de contabil.
Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...