Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Clauza de confidentialitate. Abatere disciplinara
Publicat de catre E-juridic.roNr. vizualizari: 4881 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Prin cele ce urmeaza, supunem atentiei dumneavoastra cazul unui angajat care a semnat un contract de munca pe o perioada nedeterminata cu urmatoarea clauza de confidentialitate:
"Ma oblig sa pastrez cu strictete confidentialitatea asupra tuturor informatiilor obtinute direct sau indirect ca efect al exercitarii atributiilor de serviciu, informatii ce vizeaza:
- informatii stocate in baza de date sau orice alt suport;
- produse soft realizate sau dezvoltate de catre sau pentru societate;
- parole de acces la orice sistem de calcul al societatii;
- parole de nivel inalt pentru gestionarea retelei de calculatoare;
- coduri de acces incinte;
- planuri sau informatii despre proiectele editoriale, vanzari, actiuni de cercetare de piata sisau promovare;
- proceduri tehnice;
- informatii despre clienti.
Sunt considerate abateri disciplinare grave: transmiterea sau divulgarea neautorizata a informatiilor realizata sub orice forma (verbal, scris, informa electronica etc), pierderea, distrugerea sau sustragerea informatiilor din cadrul societatii si/sau neglijenta care a avut drept urmare una dintre aceste fapte sau care a dat posibilitatea unei alte persoane sa intre in posesia unor asemenea informatii."
Angajatul a postat pe un site de recrutare informatii din fisa postului. Le-a publicat in CV, postand informatii ce privesc responsabilitatile postului: numarul de ore lucrate, norma stabilita pentru vanzari si alte responsabilitati specifice postului.
Clauza de confidentialitate este valabila 6 luni de la momentul incheierii colaborarii.
Vom stabili daca angajatorul il poate da in judecata pentru incalcarea clauzei de confidentialitate (salariatul nu avea voie sa faca publice partial sau total informatiile cuprinse in fisa postului sau).
Mentionam ca in momentul de fata angajatul si-a inchis contul pe site-ul respectiv.
Raspunsul consultantului:
Potrivit prevederilor art. 26 din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicata, prin clauza de confidentialitate partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca.
Nerespectarea acestei clauze de catre oricare dintre parti atrage obligarea celui in culpa la plata de daune-interese.
Asadar, conform acestor prevederi legale, datele sau informatiile care fac obiectul clauzei de confidentialitate sunt stabilite in regulamentul intern, contractul colectiv de munca sau contractul individual de munca. In speta mentionata de dvs, fisa postului, respectiv atributiile din fisa postului nu sunt mentionate, si deci, pe cale de consecinta apreciem ca acestea nu fac obiectul clauzei de confidentialitate.
In mod corespunzator, abaterile disciplinare fac referire la transmiterea sau divulgarea neautorizata a informatiilor realizata sub orice forma, pierderea, distrugerea sau sustragerea informatiilor din cadrul societatii si/sau neglijenta care a avut drept urmare una dintre aceste fapte sau care a dat posibilitatea unei alte persoane sa intre in posesia unor asemenea informatii.
In concluzie, apreciem ca atributiile cuprinse in fisa postului nu reprezinta informatii confidentiale, avand acest caracter doar informatiile pe care salariatul le poate obtine, prin prisma indeplinirii sarcinilor de serviciu. Asadar, consideram ca precizarea actualului loc de munca si a informatiilor cu privire la atributiile din fisa postului nu intra sub incidenta regulilor confidentialitatii.
Mai mult, acest tip de informatii sunt cuprinse si in modelul de curriculum vitae european aprobat prin Hotararea Guvernului 1021/2004
Asadar, in lipsa unor prevederi exprese prin care acestui tip de informatii li se atribuie un caracter confidential si interdictia de a fi divulgate (in speta dvs. acest lucru nu este mentionat expres), acest tip de informatii au caracter public si pot fi inscrise in curriculum vitae al persoanei in cauza.
Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...