Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce trebuie sa cuprinda contractul de fiducie?
Publicat de catre E-juridic.roNr. vizualizari: 2243 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Fiducia este operatiunea juridica prin care unul sau mai multi constituitori transfera drepturi reale, drepturi de creanta, garantii ori al te drepturi patrimoniale sau un ansamblu de asemenea drepturi, prezente si viitoare, catre unul sau mai multi fiduciari care le administreaza cu un scop determinat, in folosul unuia sau mai multor beneficiari.
Contractul de fiducie trebuie sa fie incheiat in forma autentica si trebuie sa cuprinda:
a) drepturile reale, drepturile de creanta, garantiile si orice alte drepturi patrimoniale transferate;
b) durata transferului, care nu poate depasi 33 de ani incepand de la data incheierii sale;
c) identitatea constituitorului sau a constituitorilor;
d) identitatea fiduciarului sau a fiduciarilor;
e) identitatea beneficiarului sau a beneficiarilor ori cel putin regulile care permit determinarea acestora;
f) scopul fiduciei si intinderea puterilor de administrare si de dispozitie ale fiduciarului ori ale fiduciarilor.
Mentionarea drepturilor reale, drepturilor de creanta, a garantiilor si oricaror alte drepturi patrimoniale transferate ni se pare extrem de importanta avand in vedere ca, in anumite situatii, bunurile din masa patrimoniala fiduciara pot fi urmarite de catre creditori.
Pe de alta parte, trebuie sa existe o distinctie intre bunurile fiduciarului si masa patrimoniala fiduciara, atat din ratiuni fiscale cat si pentru faptul ca insolventa fiduciarului nu va afecta aceasta masa patrimoniala fiduciara.
Durata contractului de fiducie este limitata la 33 de ani de la data incheierii contractului. Asadar este stabilit in mod concret momentul in care incepe sa curga termenul de 33 de ani, respectiv incheierea contractului.
In cazul stabilirii unei durate mai mic de 33 de ani, partile au posibilitatea prelungirii acestuia. Nimic nu va impiedica insa incheierea unui nou contract de fiducie. Totusi, consideram ca perioada prevazuta de lege este suficienta, avand in vedere ca suntem in prezenta unui transfer temporar de drepturi.
Conform dispozitiilor legale, trebuie mentionata identitatea beneficiarului/beneficiarilor ori cel putin regulile care permit determinarea acestora in contractul incheiat. In ceea ce priveste scopul fiduciei, din nou legiuitorul a instituit prevederi cu caracter imperativ. Prevederile imperative sunt urmatoarele:
- Scopul fiduciei trebuie sa fie determinat.
- Scopul trebuie mentionat in contract.
- Scopul trebuie sa fie real, licit si moral.
- Scopul nu trebuie sa reprezinte o liberalitate indirecta in folosul beneficiarului.
Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...