Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Decizia de concediere. Incetare CIM
Publicat de catre E-juridic.roNr. vizualizari: 3539 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
In cazul in care la expirarea termenului de preaviz nu se emite decizia de concediere (este vorba de concediere colectiva), angajatul trebuie sa se mai prezinte la serviciu? Este necesar un nou preaviz de concediere in cazul in care decizia se emite la o zi dupa expirarea termenului de preaviz?
Aflati, mai jos, care este raspunsul consultantului cu privire la aceasta speta.
Raspunsul consultantului:
Comunicarea deciziei de concediere salariatului asupra caruia s-a luat respectiva masura produce efectul incetarii contractului individual de munca din initiativa angajatorului, astfel incat daca nu a primit o astfel de decizie apreciem ca in privinta salariatului nu a intervenit concedierea, asa incat acesta isi va continua activitatea la respectivul angajator.
Daca decizia se emite la o zi dupa expirarea termenului de preaviz, atunci consider ca va produce efecte de la data comunicarii ei salariatului potrivit art. 77 din Codul muncii republicat.
In mod normal, acordarea unei zile in plus pe langa preavizul legal nu ar trebui sa constituie un motiv pentru revocarea deciziei de concediere si emiterea alteia noi cu o alta perioada de preaviz daca vedem in aceasta zi acordata in plus un drept acordat in favoarea salariatului. Spunem in aceasta viziune ca primind un drept de nivel superior, salariatul nu a suferit o vatamare prin acordarea unei zile in plus de preaviz.
In conditiile in care insa salariatul a fost vatamat prin emiterea si comunicarea deciziei la o data ulterioara celei in care trebuia comunicata de catre angajator si dovedeste ca a fost vatamat prin aceasta practica a angajatorului, apreciez ca instanta, in cazul sesizarii din partea salariatului, va putea tine cont de acest motiv pentru anularea deciziei de concediere sau, cel putin, in aprecierea asupra solicitarii din partea salariatului a unor daune pentru acoperirea prejudiciului suferit de acesta ca urmare a comunicarii cu intarziere a deciziei.
Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...