Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Fuziunea prin absorbtie. Inregistrarea la ONRC
Publicat de catre E-juridic.roNr. vizualizari: 3213 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Supunem atentiei dvs. urmatorul caz practic: la ONRC s-a inregistrat fuziunea prin absorbtie a unei societati comerciale, fiind emis certificatul de radiere de ONRC pentru societatea absorbita.
Vom stabili, mai jos, ce documente se vor intocmi in continuare din punct de vedere fiscal si cum se radiaza de la finante.
Raspunsul consultantului:
Dupa primirea certificatului de radiere de la O.N.R.C. se efectueaza inregistrarile contabile pentru transferul patrimoniului catre societatea absorbanta, fiind intocmita balanta sintetica. Aceasta balanta sta la baza intocmirii bilantului de lichidare care se depune la organul fiscal competent inainte de intocmirea formalitatilor de radiere. Transferul activelor si pasivelor d.p.d.v. contabil se efectueaza conform regulilor contabile.
Monografia contabila a fuziunii prin absorbtie are la baza urmatoarele inregistrari contabile:
- transferul elementelor de activ:
461 = 7583
"Debitori diversi" "Venituri din vanzarea activelor si alte operatii
de capital"
Asa cum se poate constata, in situatia in care societatea absorbanta este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, transferul de active nu este considerat o livrare de bunuri, motiv pentru care nu se colecteaza TVA prin emiterea unei facturi. Prin legislatia fiscala privind TVA, in cazul transferului total de active si pasive, se face referire la "intentia" persoanei care le preia sa continue activitatea, aspect reglementat la pct. 6 alin. (9) din normele de aplicare ale art. 128 alin. (7) din Codul fiscal.
Prin continuarea pentru o anumita perioada a activitatii societatii absorbite, societatea absorbanta face dovada intentiei asumate inainte de preluarea activelor si pasivelor prin transfer.
- scaderea din gestiune a elementelor de active transferate la valoarea contabila:
6583 = %
"Cheltuieli privind activele
cedate si alte operatii de capital" clasa 2
clasa 3
clasa 4
clasa 5
- inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli:
121 = 6583
"Profit sau pierdere" "Cheltuieli privind activele
cedate si alte operatii de capital"
7583 = 121
"Venituri din vanzarea activelor "Profit sau pierdere"
si alte operatii de capital"
- transferul datoriilor si al capitalurilor proprii:
clasa 4 (datorii) = 461
"Debitori diversi"
% = 456
"Decontari cu asociatii privind
capitalul"
1012
"Capital subscris varsat"
105
"Rezerve din reevaluare"
106
"Rezerve din reevaluare"
117
"Rezultatul reportat"
- inchiderea conturilor 456 si 461:
456 = 461
"Decontari cu asociatii "Debitori diversi"
privind capitalul"
Inainte de radiere, pentru stabilirea rezultatului fiscal ce urmeaza a fi preluat de catre societatea absorbanta se completeaza si se depune la organul fiscal competent al societatii absorbite declaratia cod 101 privind impozitul pe profit. De asemenea, inainte de radiere, societatea absorbita trebuie sa depuna la organul fiscal competent si decontul de TVA cod 300, stabilind suma TVA de plata sau suma TVA de rambursat ce va fi preluata de catre societatea absorbanta.
Radierea de la finante se efectueaza prin depunerea formularului cod cod 010 denumit "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (010).
Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...