Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Monitorul Oficial: Legea privind degrevarea instantelor judecatoresti
Publicat de catre E-juridic.roNr. vizualizari: 1968 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Dorim sa va informam ca in Monitorul Oficial nr. 89 din 12 februarie 2012 a fost publicata Legea nr. 2 din 1 februarie 2013 privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila
Legea privind degrevarea instantelor judecatoresti este o conditie esentiala pentru intrarea in vigoare, tot la 15 februarie 2013, a noului Cod de Procedura Civila.
Modificarea si completarea unor acte normative in vederea degrevarii instantelor judecatoresti
SECŢIUNEA 1
Modificarea si completarea Codului de procedura penala
ART. I
Codul de procedura penala, republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 78 din 30 aprilie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 28^1, dupa punctul 5 se introduce un nou punct, punctul 6, cu urmatorul cuprins:
"6. solutioneaza cererile de stramutare, in cazurile prevazute de lege."
2. La articolul 28^2, dupa punctul 4 se introduce un nou punct, punctul 5, cu urmatorul cuprins:
"5. solutioneaza cererile de stramutare, in cazurile prevazute de lege."
3. La articolul 29 punctul 5, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"c) cererile de stramutare, in cazurile prevazute de lege;"
4. La articolul 55, alineatul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 55. - Inalta Curte de Casatie si Justitie stramuta judecarea unei cauze de la curtea de apel competenta la o alta curte de apel, iar curtea de apel stramuta judecarea unei cauze de la un tribunal sau, dupa caz, de la o judecatorie din circumscriptia sa la o alta instanta de acelasi grad din circumscriptia sa, in cazul in care impartialitatea judecatorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarilor cauzei, dusmaniilor locale sau calitatii partilor, cand exista pericolul de tulburare a ordinii publice ori cand una dintre parti are o ruda sau un afin pana la gradul al patrulea inclusiv printre judecatori ori procurori, asistentii judiciari sau grefierii instantei. Stramutarea judecarii unei cauze de la o instanta militara competenta la o alta instanta militara de acelasi grad se dispune de Curtea Militara de Apel, fiind aplicabile, in mod corespunzator, prevederile prezentei sectiuni privind stramutarea judecarii cauzei de catre curtea de apel."
Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...