Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aplicatii practice in materia Fiduciei



Avand in vedere ca fiducia este o institutie nou introdusa in legislatia noastra, vom incerca sa analizam pe scurt aplicatiile acesteia in diverse state care au inclus mai demult in legislatia lor aceasta institutie juridica.

In statul canadian Quebec regasim 3 tipuri de fiducie:

1) Fiducie personala (ofera liberalitati beneficiarului)
2) Fiducie sociala (cu scopul de a indeplini un obiectiv de interes general)
3) Fiducie in interes privat

Fiducia in interes privat poate fi cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.

Aplicatii practice ale fiduciei cu titlu oneros:

A. Fiducia – gestiune (a solurilor contaminate)

Site-uri industriale poluate puternic, care par de necontrolat dupa ce societatea ce dezovolta o  astfel de afacere a intrat in faliment. Niciun creditor nu vrea sa riste sa se implice in lichidarea unei astfel de proprietati nedorite atunci cand exista atat de multe obligatii si responsabilitati legate de mediu.

Solutia: Un profesionist in drept public constituie o fiducie cu titlu oneros, si o intreprindere privata cu experienta si care dispune de resurse financiare preia complexul industrial si de decontaminare.

Cum functioneaza: in schimbul transferului unei sume de bani catre fiduciar, pe seama fiduciei, se plaseaza terenul intr-un patrimoniu separat (dar nu si constructiile de pe acesta - acestea sunt transferate la locatar, ca parte a unui drept de superficie), si, drept urmare responsabilitatile aferente terenului contaminat sunt limitate in timp ce activitatile industriale pot porni din nou.  Deci, instalatiile industriale, isi pot recastiga utilitatea lor sociala si economica, chiar daca ele sunt pe un teren care necesita reabilitare.

B. Fiducia pentru detinere de imobile

Crearea unei fiducii pentru detinere de bunuri imobile, in special in scopuri investitionale ale nerezidentilor. Efectul este acela de a se constitui o entitate juridica al carei patrimoniu include dreptul de proprietate asupra unor imobile; fiduciarul putand face orice acte de natura comerciala si patrimoniala in vederea conservarii proprietatii si punerii in valoare in scopul indeplinirii unor obiective de investitii.

C. Fonduri de plasamente/investitii imobiliare

- Investitii imobiliare pe pietele financiare
- Noul Cod civil din Quebec a permis ca fiducia sa functioneze ca institutie juridica, in acelasi mod ca in Statele Unite.

D. Fiducia stabilita pentru garantarea unei creante sau fiducia-garantie

- Legiuitorii Codului civil din Quebec, si-au  dat seama in cele din urma ca fiducia ar putea fi folosita pentru a produce efectul unei sigurante/garantii reale, fara normele imperative ale garantiilor ipotecare
- Fiducie-garantie este recunoscuta, dar poate fi supusa regimului ipotecilor.
Aplicarea institutiei juridice a fiduciei in Belgia
Desi legislatia belgiana nu cunoaste fiducia sau trustul in sine, mai multe mecanisme sunt bazate pe o astfel de institutie juridica.
1. Fondurile mutuale: aceasta este o proprietate comuna intre toti participantii privind valori mobiliare si titluri de valoare. Dreptul de proprietate in comun este gestionat de catre un reprezentant al companiei, in interesul participantilor. Drepturile participantilor sunt reprezentate prin certificate.

2. Certificatele reprezentand titluri nominative straine: o companie intermediara dobandeste dreptul de proprietate asupra titlurilor nominative straine si emite certificate la purtator reprezentand astfel de titluri. Titularul certificatului se bucura de toate drepturile aferente actiunilor, dar ele sunt exercitate in contul sau de catre o societate intermediara.
3. Certificate imobiliare: o societate de investitii imobiliare emite certificate, in scopul de a strange fonduri pentru a construi sau achizitiona o cladire. Emitentul se obliga sa returneze cea mai mare parte a veniturilor din chirii si de proprietate sau realizarea castigurile de capital, pentru detinatorii de certificate.
Societatea emitenta constituie o asociere in participatie cu o alta societate, responsabila pentru realizarea de investitii imobiliare.
Societatea emitenta de certificate apare ca un fiduciar, deoarece detine cota sa de participare la asociere, in numele titularilor de certificate.
4. Sectiunea IV, din anexa A la Decretul regal din 8 octombrie 1976 privind conturile anuale ale societatilor se refera la fiducie: "Pentru determinarea puterii de control, a  puterii detinute de o persoana care actioneaza in baza unui contract de mandate, de  comision, de portare, de prête-nom, de fiducie, sau de o conventie cu efect echivalent, in contul unei altei persoane, se considera in intregime detinuta de aceasta ".

Tags: fiduciaaplicatii practicetitlu oneros


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Aplicatii practice in materia Fiduciei
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special